ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ"

Δελτία Τύπου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ & ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Γ.Σ 31/3/2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19/2 - Η εικόνα του Αγίου Ευγενίου προσφέρθηκε στον Ι.Ναό Άγιου Ιωάννου  

Ο Άγιος Ευγένιος, προστάτης και δύναμη μας !

Την περασμένη Κυριακή 17/2 στην Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου και με τη συμμετοχή του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη κ.Χρυσοστόμου, ο σύλλογός μας παρέδωσε την Ιερά Εικόνα του Άγιου Ευγένιου του Τραπεζούντιου. Στη Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία προς τιμήν του Πολιούχου της Τραπεζούντας Αγίου Ευγενίου συμμετείχε πλήθος κόσμου σε κλίμα ιδιαιτέρως συγκινητικό μιας και έλαβε χώρα το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου, του οποίου η καταγωγή είναι από την Εύβοια. Ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδας κηρύσσοντας τον Θείο λόγο αναφέρθηκε στην αρχή του Τριωδίου και στην ανάδειξη του τελωνειακού προτύπου που όλοι μας πρέπει να έχουμε κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, ενώ παρουσίασε μιλώντας στις καρδιές μας σημαντικές πτυχές από το πνευματικό έργο του Μακαριστού Παύλου ο οποίος υπήρξε ένας λόγιος Ιεράρχης κι ένας ακούραστος διάκονος του Κυρίου. Τέλος ιδιαιτέρως τιμητικά αναφέρθηκε στο Σύλλογό μας μιλώντας για την συνεχή παρουσία και το έργο του από την ίδρυσή του έως σήμερα, και συνεχάρη τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο για την πρωτοβουλία της δωρέας της εικόνας ευχόμενος υγεία στα μέλη μας και τις οικογένειές τους. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τόνισε μεταξύ άλλων πως «η σύνδεση με την Πατρίδα στηρίζεται πάνω σε δύο πυλώνες, δύο φωτεινούς φάρους, την Πίστη που ποτίζεται με προσευχή και το χρέος της Ιστορίας που ποτίζεται με αίμα. Η σημερινή μας προσφορά της εικόνας του Αγίου Ευγενίου στον Άγιο Ιωάννη, την ενορία μας στη Χαλκίδα, είναι ένα χρέος που εκπληρώνουμε, συνεχίζοντας έτσι την αποστολή μας να διασώσουμε και να διαδώσουμε τις παραδόσεις μας, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας.». Κατά τη Θεία Λειτουργία υπήρξε τιμητικό άγημα με τους ζιπκαλίδες και τις ζουπουνοφόρες του Συλλόγου μας ενώ στο τέλος εκτός από τον ευλογημένο άρτο προσφέρθηκαν και εικόνες του Αγίου στους πιστούς που παρευρέθηκαν.  Η εικόνα του Αγίου Ευγενίου, η οποία εκτός από τη μορφή του Αγίου απεικονίζει το μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά και την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, βρίσκεται εφεξής στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Χαλκίδας(Πάλ.Νεκροταφείο). 

Τα Δ.Σ του συλλόγου μας θερμά ευχαριστεί τον Μέγα Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Δρ. Χαράλαμπο Μπούσια για τη σύνθεση της Ιεράς Παράκλησης του Αγίου Ευγενίου η οποία εψάλλει και την επόμενη ημέρα 18/2 κατά τον εσπερινό στον Ι.Ναό Αγίας Φωτεινής χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Θεοχάρη.

Φωτογραφίες :

https://www.facebook.com/komninoievias/

Εκ του Δ.Σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 10/2/19

Έφυγε χθες για το μεγάλο ταξίδι στην αιωνιότητα ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας Βίκτωρας Δαμιανίδης σε ηλικία 83 ετών. Ο Βίκτωρας Δαμιανίδης, ιδρυτικό μέλος τους Συλλόγου μας, διατέλεσε Πρόεδρος την περίοδο 1993-1995 και υπήρξε έως και σήμερα η μορφή εκείνη της σύνδεσης του παρόντος μας με το ένδοξο και σπουδαίο παρελθόν μας ως Έλληνες και Πόντιοι. Αυτό δηλαδή όπως ακριβώς οπτικοποιήθηκε πέρυσι όταν 4 γενιές μαζί έκοψαν την Βασιλοπιτα των Κομνηνών. Φέτος θα είναι αισθητή η αδιάλειπτη παρουσία του στις δράσεις του συλλόγου η οποία συντελούσε πάντα στην τόνωση τους ηθικού μας, και θα μετάτραπεί σε δύναμη και έμπνευση για τη συνέχιση του έργου μας.

Το Δ.Σ και τα μέλη του συλλόγου καταθέτουμε τα ειλικρινά και θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Καλόν Παράδεισο Πρόεδρε, αείμνεστος θ' απεμέντς.!»

Η κηδεία του Βίκτωρα Δαμιανίδη θα γίνει αύριο Δευτέρα 11/2 στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Λαζάρου στο Νέο Κοιμητήριο Χαλκίδας (Δοκός).

Σε ένδειξη πένθους δεν θα γίνουν τα μαθήματα χορού στα τμήματα του συλλόγου μας για αυτή την εβδομάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/2/19 - Δωρεά της εικόνας του Αγίου Ευγενίου στον Ι.Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στις 17/2/2019

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» φέτος το 2019 όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των προγόνων μας τιμά με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2018. Με πρωτοβουλία του Δ.Σ του Συλλόγου μας αγιογραφήθηκε και θα δοθεί ως δωρεά στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκίδος η εικόνα του Αγίου Ευγενίου η οποία εκτός από τη μορφή του Πολιούχου της Τραπεζούντας φέρει και την απεικόνιση του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά που αποτελεί ορόσημο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό του Πόντου καθώς και το Ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας που αποτελεί ένα μνημείο σαφώς συνυφασμένο, ήδη από την ίδρυσή του από τον Μανουήλ Α΄ Κομνηνό, με την αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών, το όνομα των οποίων φέρει και ο ιστορικός μας σύλλογος. Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκίδος ( Παλαιό Νεκροταφείο ) χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, 

θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός ανά τον κόσμο και ο εν Εύβοια σύλλογός μας συνεχίζει να τιμά όπως κάθε χρόνο

 τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου και να εμπνέεται από την θαυματουργική του δράση.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 3/2 ΣΤΟ ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

Ο αγώνας για τη σωτηρία της Μακεδονίας συνεχίζεται. Με την ομιλία του Πρόεδρου του Συλλόγου μας ολοκληρώθηκε το Βοιωτικό Συλλαλητήριο το οποίο με επιτυχία διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Βοιωτίας την Κυριακή 3/2 στην ιστορική πόλη της Θήβας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο στρατηγικός σύμβουλος Δρ Νικόλαος Λυγερός ενώ τοποθετήθηκαν και οι ποινικολόγοι Ειρήνη Μαρούπα και Δημήτρης Γκαβέλας. Παράλληλα η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά στην Κω όπου ο σύλλογος Πελοποννησίων μαζί με τα πολιτιστικά σωματεία του νησιού διοργάνωσαν εκεί το δικό τους συλλαλητήριο. Όλη η Ελλάδα μια γροθιά για τη Μακεδονία μας !

Παρακολουθείστε την ομιλία στο κανάλι του συλλόγου μας στο youtubeστο παρακάτω Link :

 https://www.youtube.com/watch?v=YbjvD-98ZWM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2hZVkfyrvh_JW8VYLkBJVvA4hZAw1kSyXhohST5NyMqg-

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ 1/27-01-19

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας “ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ”, με την υπ. αριθμόν 1/27-01-19 ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στην έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Κυριακής κηρύσσει άπαξ και διαπαντός ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ τους Βουλευτές της Εύβοιας Ευάγγελο Αποστόλου, Γεώργιο Ακριώτη, Αναστάσιο Πρατσόλη και Ζωή Λιβανίου καθώς και όλους του υπόλοιπους Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία παραδίδεται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας μας, αναγνωρίζεται Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και ενισχύεται ο αλυτρωτισμός στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων. Η Μακεδονία, στο πλευρό της οποίας τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απ' άκρη σ' άκρη της υφηλίου, αποτελεί σώμα από το σώμα της πατρίδας μας και εμείς οι Πόντιοι το δίχως άλλο έχοντας στη μαρτυρική μας ιστορία τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό δεν το αντέχουμε να στεκόμαστε αμέτοχοι παρατηρητές στην εγκληματική κύρωση της συμφωνίας που στο μέλλον θα αποτελέσει την απαρχή για το διαμελισμό της Πατρίδας μας. Δεν μπορεί η ιστορία της Ελλάδας να αποτελέσει ιστορικό αφήγημα για τη δημιουργία εθνικής συνείδησης κάποιου άλλου κράτους. Η Ιστορία της Ελλάδας είναι μια ιστορία που γράφτηκε μέσα από τις θυσίες των Ηρώων μας που έθεσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Πατρίδας. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους προδώσουμε. Έχουμε χρέος να σταθούμε αντάξιοι τους και να παραδώσουμε τη Μακεδονία ακέραιη στους απογόνους μας. Εφόσον αποστολή μας ως σωματείο είναι η διάσωση και διάδοση του πολιτισμού μας και η διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας, η τοποθέτησή μας αυτή είναι ζωτικής σημασίας γιατί αφορά ένα ύψιστο εθνικό ζήτημα και ουδεμία σχέση έχει με κομματικά και πολιτικά κίνητρα.
Συνεχίζουμε να πράττουμε το πατριωτικό μας καθήκον ! 
Η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι Ελληνική !

«Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,
δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι.
Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ‘ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…»

Κ.Παλαμάς

«Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία»
Στράβων

 

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                    Η Γραμματέας
Κων/νος Καραγιάννης      Μαρία Τόγκου-Αναγνωστίδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 16/1/2019

«Η Μακεδονία είναι  ελληνική,  Η Μακεδονία είναι Ελλάδα !»

Όπως ακριβώς εδώ και ένα χρόνο έτσι και τώρα που κορυφώνεται ο αγώνας για τη Μακεδονία μας, ο σύλλογός μας στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στο συλλαλητήριο την Κυριακή 20/1 στην πλατεία Συντάγματος. Είναι καθήκον όλων μας που ενεργούμε στο χώρο της παράδοσης να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον που δεν είναι άλλο από τη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας μέσω  της διάσωσης και διάδοσης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των ηθών και των εθίμων της  Πατρίδας μας. Όλα αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζουν την ύπαρξή μας και τα οποία με τις αξίες της Ελευθερίας, της Πίστης και της Δημοκρατίας μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας . Και αυτή μας η κληρονομιά είναι αποτέλεσμα αγώνων ! Είναι αποτέλεσμα θυσιών και αίματος ! Είναι αποτέλεσμα αιώνων ιστορικής διαδρομής την οποία δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε σε κανένα παρά μόνο στα παιδιά μας !

 Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ » όπως κάθε ποντιακός σύλλογος  αποτελείται από ανθρώπους οι πρόγονοι των οποίων ξεριζώθηκαν και δολοφονήθηκαν γι αυτό ακριβώς που ήταν, Έλληνες και Χριστιανοί ! Υπήρξαν τα θύματα μιας Γενοκτονίας που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και που φέτος 100 χρόνια μετά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να αναγνωριστεί παγκοσμίως. Είμαστε λοιπόν μαθημένοι στους αγώνες για την Πατρίδα μας και γι αυτό δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας σήμερα μπροστά στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας μας.

Όλοι εμείς  που η Μακεδονία αγκάλιασε τους προγόνους μας  από τον Πόντο και έγινε η πατρίδα μας  θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα αγωνιστούμε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, και γι αυτό καλούμε τα μέλη και τους οικείους μας και καθώς και όλους εσάς, τα αδελφά μας σωματεία ανά την Ελλάδα, και όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στο νησί μας την Εύβοια να συνταχθούμε μαζί στο πλευρό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων και των Παμμακεδονικών ενώσεων Υφηλίου.

Ελάτε όλοι μαζί ενωμένοι  με μια φωνή να μεταφέρουμε το μήνυμά μας,

Η Μακεδονία είναι  ελληνική,  Η Μακεδονία είναι Ελλάδα !

 
ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το Δ.Σ του συλλόγου μας με απόφασή του στηρίζει τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και συμπαραστέκεται στο πλευρό των επιτροπών αγώνα για τη Μακεδονία στο συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Μακεδονία, που άνοιξε την αγκαλιά της στους προγόνους μας έπειτα από το έγκλημα της  Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί για εμάς Ιερό κειμήλιο και σώμα από το σώμα της πολύπαθης πατρίδας μας. Δεν μπορούμε ούτε να ξεχάσουμε ούτε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα κατά του ελληνισμού μέσω της άνευ όρων παράδοσης της Μακεδονίας. Για μια ακόμη φορά με την παρουσία μας δηλώνουμε ξεκάθαρα πως ο μόνος δρόμος για τη δικαίωση μας  - που είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των απανταχού Ελλήνων - είναι η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία παραδίδοντας το όνομα της Μακεδονίας και αναγνωρίζοντας την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο σε μελλοντικές επεκτατικές εδαφικές βλέψεις μιας και τονώνει τις υπάρχουσες και έντονες αλυτρωτικές τάσεις των γειτόνων μας.

Δεν μπορεί η ιστορία της Ελλάδας να αποτελέσει ιστορικό αφήγημα για τη δημιουργία εθνικής συνείδησης κάποιου άλλου κράτους.  Η Ιστορία της Ελλάδας είναι μια ιστορία που γράφτηκε μέσα από τις θυσίες των Ηρώων μας που έθεσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Πατρίδας. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους προδώσουμε. Έχουμε χρέος να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων και να παραδώσουμε τη Μακεδονία ακέραιη στους απογόνους μας. Όπως εξαιρετικά το περιγράφει στο ποίημα του « Η λειτουργία δεν τελείωσε» ο Κωστής Παλαμάς :

«Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,

δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι.

Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,

θα ‘ρθούνε,  θα περάσουν.

Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…»

                                                              Συνεχίζουμε, συμμετέχουμε,  η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει Ελληνική !

                                                                                                               ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ                                                                                                                                  

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ 2018

16,19&20 ΜΑΙΟΥ 2018

Φωτογραφίες : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1886255848339326.1073741834.1726687210962858&type=1&l=d18457f8c0  

            Ο Σύλλογος Ποντίων N. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε για την 99η επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι φετινές δράσεις ξεκίνησαν την

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στη Δημοτική Αίθουσα της Αβάντων 50  όπου έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου «Χαλαμονή» του Δρα Αντώνη Παυλίδη ο οποίος εν συνεχεία έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να αντιληφθούν και να εμβαθύνουν τόσο στα γεγονότα όσο και στην ουσία του μεγαλύτερου εγκλήματος του 20ου αιώνα.  Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Συλλόγου  Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Aλωνάκι» κ. Δημήτρης Λιανοστάθης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της γλώσσας και ειδικά της ποντιακής διαλέκτου η οποία είναι επιτακτική ανάγκη να διασωθεί προκειμένου να διατηρηθεί μέσω αυτής η ιστορία των Ποντίων που αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας όλων των Ελλήνων. Τόνισε δε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να αναζητήσουμε μέσα από τις ρίζες μας, την παράδοσή μας και τις μνήμες μας την ιστορική μας γνώση προκειμένου η πατρίδα μας να έχει το μέλλον που της αξίζει.

Εν συνεχεία τη «Χαλαμονή» προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης ο οποίος παρουσίασε το μυθιστόρημα μέσα από τα βιώματα των παππούδων του μιας και όπως ανέφερε «το βιβλίο του κ. Παυλίδη αποτελεί ένα μυθιστόρημα γεμάτο ήρωες χωρίς κανένα πρωταγωνιστή. Με την ανάγνωση γίνεσαι μέρος του ταξιδιού και ξανακούς την ιστορία της δικής σου οικογένειας». Μάλιστα παρομοίασε τη «Χαλαμονή» με τη φωτογραφία ενός παλαιού κλειδιού που τράβηξε ο ίδιος σε ένα ταξίδι του στον Πόντο λέγοντας πως «κλειδί για να ξεκινήσουμε το ταξίδι της γνώσης και να αναζητήσουμε τη ρίζα μας και την αλήθεια είναι αυτό το βιβλίο. Μέσα από τα χείλη των ηρώων του Αντώνη Παυλίδη ξετυλίγονται τα ιστορικά γεγονότα που με ένα μαγικό τρόπο δεν θέλεις να σταματήσει η αφήγησή τους». Στην ομιλία του επίσης ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στην ακμή του παρευξείνιου ελληνισμού στις αρχές του 20ου αιώνα, ανέλυσε τα ιστορικά γεγονότα της θλιβερής περιόδου 1916 -1923 και σημείωσε πώς «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως αδιαμφισβήτητο γεγονός οφείλουμε να το διαφυλάξουμε από τους κινδύνους που διατρέχει και παράλληλα  έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους την ιστορική και βιωματική γνώση των προγόνων μας  που επί αιώνες με τον πολιτισμό τους έδωσαν στην ανθρωπότητα τη βάση της κριτικής σκέψης, της έρευνας, της επιστήμης και της πολιτικής». Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι «το Ελληνικό κοινοβούλιο, η εθνική μας αντιπροσωπεία, πρέπει να εργασθεί με σοβαρότητα ώστε να πληθύνει ο αριθμός των χωρών που θα αναγνωρίσουν επίσημα της Γενοκτονία και να λειτουργήσει με σεβασμό ώστε να εκμηδενιστούν οι εκ των έσω απαράδεκτες φωνές των αρνητών του εγκλήματος αυτού που αποτελούν ύβρη στη μνήμη των 353000 νεκρών προγόνων μας».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δρ. Αντώνης Παυλίδης η αίθουσα σίγησε μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το συγγραφέα ο οποίος ανέλυσε λεπτομερώς τις βασικές πτυχές που νομικά κι επιστημονικά συνθέτουν το έγκλημα της Γενοκτονίας. Βήμα – βήμα μέσα από τις αφηγήσεις του βιβλίου και παράλληλα περιγράφοντας στο κοινό τις αληθινές ιστορίες που βρίσκονται πίσω από τις «ανάγκες της μυθοπλασίας» ο κ. Παυλίδης μετέφερε τους παρευρισκόμενους στην πατρίδα από την εποχή της ευφορίας ως την χαλαμονή. Ο συγγραφέας στη βασική του ομιλία αρχικά ανέφερε πως η «Χαλαμονή» είναι ένα «ταξίδι αυτογνωσίας» που ξεκίνησε από την ανάγκη του ιδίου να περιγράψει τα γεγονότα με ένα τρόπο που θα ήταν προσιτός στο ευρύ κοινό. Εν συνεχεία μέσα από το επιστημονικό πεδίο αναφέρθηκε στα στάδια της Γενοκτονίας, στα γεγονότα της περιόδου του ξεριζωμού και μίλησε για τις εξέχουσες προσωπικότητες ανά τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια εργάσθηκαν κι εργάζονται προκειμένου να αναγνωριστεί η Γενοκτονία. Ολοκληρώνοντας ο συγγραφέας τόνισε πως « η αναγνώριση του εγκλήματος θ’ αποτελέσει λύτρωση για την ίδια την τουρκική κοινωνία, θα είναι εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον και θα οδηγήσει στην εμπέδωση ενός κλίματος ειρήνης και δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα σ’ όλους τους λαούς της περιοχής ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας & Β. Σποράδων κκ Χρυσοστόμου ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Ευγενικός,  ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Χαλκιδέων κ. Γιώργος Γιαννούκος και η Πρόεδρος του συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Χαλκίδας κ. Βέτα Κορωναίου.

 Τέλος μια σημαντική ευχάριστη και συγκινητική έκπληξη προκάλεσε στο συγγραφέα και στον Πρόεδρο του Συλλόγου η παρουσία του δασκάλου και πόντιου στην καταγωγή κ. Άρη Αυξωνίδη ο οποίος κατά το χαιρετισμό του παρουσίασε τίτλους ιδιοκτησίας και προσωπικά έγγραφα των παππούδων του προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού να τα δει από κοντά.   

            Το Σάββατο 19 Μαΐου στην Ημέρα Μνήμης στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας, στο στρογγυλό Χαλκίδας, το ενημερωτικό μας περίπτερο πήρε τη θέση του και γέμισε από νωρίς από τα μέλη και το Δ.Σ του Συλλόγου μας. Εκεί από το πρωί ως τα μεσάνυχτα εκατοντάδες περαστικοί, συμπολίτες μας και επισκέπτες της πόλης της Χαλκίδας ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Συλλόγου μας, περιηγήθηκαν στην έκθεση με τα ιστορικά στοιχεία για τον Ελληνισμό του Πόντου και τα γεγονότα της Γενοκτονίας, παρέλαβαν ενημερωτικό υλικό ενώ είχαν την ευκαιρία να γευθούν τα ποντιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει την προηγούμενη ημέρα οι γυναίκες και τα κορτσόπα του συλλόγου μας. Εκτός από τη θερμή υποδοχή των συμπολιτών μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι τουρίστες ξένων χωρών που επισκέφθηκαν το περίπτερο μας και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τη σημασία της παγκόσμιας αναγνώρισης της Γενοκτονίας.      

Το βράδυ έγιναν προβολές αρχειακού υλικού στη μεγάλη οθόνη που στήθηκε προκειμένου όλο και περισσότεροι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα ιστορικά στοιχεία και τις εικόνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη και ποτέ δε θα σβήσουν..  Σε κλίμα συγκινησιακό τα μέλη του συλλόγου υπό τους ήχους της λύρας και το φως των κεριών για τις 353000 ψυχές, τραγούδησαν τα άσματα-ορόσημα της Γενοκτονίας.

            Η κορύφωση των φετινών εκδηλώσεων μνήμης έλαβε χώρα την Κυριακή 20 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στους 353000 και πλέον νεκρούς προγόνους μας  χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδας, Ιστιαίας & Β. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου  και τη συμμετοχή του Αρχιμανδρίτη π. Νεκταρίου Ευγενικού, του προϊσταμένου της ενορίας του Αγίου Ιωάννου π. Αναστασίου Χρήστου, του Διακόνου π. Νικολάου Πριμηκυρίου και του Διακόνου π. Ευγενίου Τσάλλα. Η παρουσία του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχη μας ήταν ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογό μας σε μια τόση σημαντική ημέρα για τον ποντιακό ελληνισμό και το θείο κήρυγμά του το οποίο ήταν αφιερωμένο στη θυσία των προγόνων μας όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης κατά την ομιλία του «για ακόμη μια φορά μας δίνει τη πνευματική ώθηση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο μας». 

 

Ενημερώσεις – Συνεντεύξεις – Ομιλίες

  • Πέμπτη 17  & Παρασκευή 18 Μαΐου  -   965FM & 97,7FM

Στα πλαίσια των φετινών δράσεων ο Σύλλογος Ποντίων Ν .Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» μετέφερε τα μηνύματα της θλιβερής επετείου της 19ης Μαΐου μέσα από τη φιλοξενία του ραδιοφώνου των εργαζομένων (965FM) και την εκπομπή του συλλόγου δασκάλων-νηπιαγωγών Χαλκίδας καθώς και του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας (97,7FM). Στις συνεντεύξεις την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Μαΐου αντίστοιχα ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος μίλησαν για τις δραστηριότητες του συλλόγου, την ημέρα της Γενοκτονίας και τα ορόσημα τις περιόδου 1916-1923, το παρόν και το μέλλον του ποντιακού χώρου ενώ τραγούδησαν κι έπαιξαν με τις λύρες άσματα για τη χαλαμονή και τον ξεριζωμό απ’ την πατρίδα.

  • Παρασκευή 18 Μαΐου -  3ο  Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Σε εκδήλωση στο 3ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας  παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ο οποίος σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό μίλησε στους νεαρούς μαθητές της 2ης τάξης, παρουσίασε τις ποντιακές φορεσιές και με τη λύρα τους μετέφερε μελωδίες από την πατρίδα. Κλείνοντας μετέφερε εκ μέρους του Δ.Σ τα συγχαρητήρια του συλλόγου μας στη δασκάλα των παιδιών κ. Ελένη Ταμουρίδου για την πρωτοβουλία καθώς και για την χαρά που μας έδωσε να βρεθούμε μεταξύ των παιδιών και να διαδώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

  • Κυριακή 20 Μαΐου – Λ.ΕΦ.Ε.Δ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης αποδεχόμενος την πρόσκληση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Εύβοιας παρευρέθηκε στην εκπαιδευτική δράση της Λέσχης η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 20 Μαΐου στο « Νησί των Ονείρων » στην Ερέτρια. Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή απ’ τους παρευρισκόμενους στη μνήμη των 353000 θυμάτων της Γενοκτονίας το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας. Ο κ. Καραγιάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου 1916-1923, ανέλυσε τη σημαντική δραστηριότητα και τον πολιτισμικό πλούτο που παρήγαγαν οι Έλληνες του Πόντου, ανέφερε πως « όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως καταγωγής οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημερινή ημέρα εθνικής μνήμης διότι το ποντιακό ζήτημα είναι πρωτίστως ένα ζήτημα ελληνικό» ενώ υπερθεμάτισε μεταξύ άλλων πως « οι πρόγονοί μας χάθηκαν από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους στα πλαίσια μια κεντρικής και μεθοδικά σχεδιασμένης πολιτικής απόφασης με στόχο να εξοντωθούν εκατοντάδες χιλιάδων αδελφών μας για αυτό που ήταν, δηλαδή Χριστιανοί και Έλληνες». Κλείνοντας ευχήθηκε καλή συνέχεια στις δράσεις της Δ.Εφ.Ε.Δ Εύβοιας,  ευχαρίστησε τα μέλη της για την πρωτοβουλία τους να αφιερώσουν αυτή την δραστηριότητά τους στους 353000 νεκρούς της Γενοκτονίας και τόνισε πως είναι «απαίτηση όλων μας να σεβαστεί η κεντρική πολιτική την ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας στο ζήτημα αυτό και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η Διεθνής Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Με το πέρας των φετινών δράσεων μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές μας, τα μέλη και του φίλους του Συλλόγου μας και τους εθελοντές  μας για την βοήθεια που προσέφεραν. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Χαλκιδέων και τον Οργανισμό Πολιτισμού για την έμπρακτη  υποστήριξη τους πάντοτε προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το έργο μας το οποίο περιγράφεται σε δύο φράσεις :

  • Διδασκαλία της Ιστορίας του Πόντου στα σχολεία &
  • Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 

Αιωνία η μνήμη Αδέλφια μας !

Ο Πρόεδρος                               Η Γ. Γραμματέας

Κ. Καραγιάννης                         Μαρία Τόγκου-Αναγνωστίδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 19Η ΜΑΙΟΥ 2018 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 

 Ο Σύλλογος Ποντίων N. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " συνεχίζοντας τον πολυετή αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σας προσκαλεί να δώσετε το παρόν στις 3ήμερες δράσεις που διοργανώνει.

 Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 –  20:00-  Δημοτική Αίθουσα, Αβάντων 50 :

-"Χαλαμονή του ποντιακού ελληνισμού: Ένα βιβλίο και μια επέτειος μνήμης, γνώσης και διεκδίκησης".

 

Παρουσίαση του βιβλίου « Χαλαμονή » του Δρ. Αντώνη Παυλίδη και ανάλυση στην κεντρική ομιλία του συγγραφέα των βασικών πτυχών της ιστορικής γνώσης της Γενοκτονίας οι οποίες αποτελούν τη βάση των δράσεων των Ποντίων Ελλήνων στο σήμερα και το αύριο.

Η Χαλαμονή ( ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια ιστορία θαυμάτων,  ανθρωπιάς,   χαράς, πόνου και διεκδίκησης. Μια απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση  στον   μυστηριακό   κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων,  των χρωμάτων,  των  αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων. Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα  στην  Τραπεζούντα και στη   συνέχεια  στη  γη των προγόνων  του, το  Σταυρί.  Οι εμπειρίες    αυτού   του  ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλύ του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα. Το μυθιστόρημα αποτελεί  μια απόπειρα κατανόησης και ερμηνείας της πορείας του ποντιακού ελληνισμού, που, κυριολεκτικά γαντζωμένος σε απρόσιτες πλαγιές και κορφές, κλεισμένος για αιώνες ανάμεσα στα αδιαπέραστα ποντιακά βουνά και τα βάραθρα του Εύξεινου Πόντου, κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει, πολλές φορές οριακά μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, αλλά ακόμη, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, να δημιουργήσει μικρά και μεγάλα θαύματα.

Ο Δρ Παυλίδης Αντώνης, γόνος προσφυγικής οικογένειας του Νομού Σερρών  είναι Ιστορικός, Συγγραφέας και Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες, κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Νεότερη Οθωμανική Ιστορία και έκανε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Οικονομικές και Κοινωνικές Συνιστώσες της Εκπαίδευσης των Ελλήνων του Πόντου».

Την εκδήλωση προλογίζουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και ο Διευθυντής του Συλλόγου  Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Aλωνάκι» κ. Δημήτρης Λιανοστάθης.

Σάββατο 19 Μαΐου 2018 - Παραλία Χαλκίδας ( στρογγυλό ) :

-  Δράσεις Ενημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης

 

Στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας της Χαλκίδας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το ενημερωτικό μας περίπτερο θα λειτουργήσει ως η καρδιά του Ποντιακού στοιχείου για την Εύβοια. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί  την έκθεση αρχειακού υλικού για τον Πόντο και την ιστορία του, κι επιπρόσθετα να παρακολουθήσει προβολές οπτικοακουστικών έργων, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για τη Γενοκτονία. 

Το παρευρισκόμενο κοινό εκτός από την ενημέρωση και τη συζήτηση με τα μέλη του Συλλόγου θα μπορεί να έρθει σε επαφή με σημαντικά λαογραφικά στοιχεία των προγόνων μας μέσω της παρουσίασης της ποντιακής φορεσιάς καθώς επίσης μπορεί να μάθει τις συνήθειες των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τις γεύσεις των  παραδοσιακών εδεσμάτων που θα προσφέρουμε.

 

Κυριακή 20 Μαΐου 2018  – Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( παλαιό νεκροταφείο ), Χαλκίδα   :

- Επιμνημόσυνη Δέηση στα 353000 θύματα της Γενοκτονίας.

 

Με τιμητικό άγημα και παρουσία των μελών και των φίλων του Συλλόγου μας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στους 353000 και πλέον αδελφούς μας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

 

Η παρουσία και η συμμετοχή σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς που συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου !

 

     Για το  Δ.Σ

 

          Ο Πρόεδρος                                                                   Η  Γραμματέας

Κωνσταντίνος Καραγιάννης                                    Μαρία Τόγκου - Αναγνωστίδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας 

" ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " 

εύχεται από καρδιάς σε εσάς και τις ιερές οικογένειές σας 

Καλό κι Ευλογημένο Πάσχα, Καλή Ανάσταση με Υγεία !

 

Ας ελπίσουμε όλοι σε ένα καλύτερο αύριο ριζωμένο στις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας μας αναλογιζόμενοι πάντα πως το ουσιαστικότερο συστατικό της ευτυχίας και της σωτηρίας μας είναι η αγάπη μας προς το συνάνθρωπο που αποτελεί και την πεμπτουσία της θυσίας του Κυρίου. 

 

Υ'είαν κι ευλο'ΐαν !

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ »

Με την υπ.αριθ. 1  - 12/2/2018 απόφαση του Δ.Σ

και έχοντας υπ΄ όψιν το καταστατικό

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα μέλη του συλλόγου σε Απολογιστική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Χαλκίδα στις 18/03/2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93

 

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης

Β) Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός έτους 2017

Γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Δ) Σχέδιο Δράσης 2018

 

Για τη συμμετοχή στην Γ.Σ  παρακαλούνται τα μέλη να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις 

είτε στα γραφεία του συλλόγου στο προσεχές διάστημα,

είτε κατά την είσοδο στο χώρο της Συνέλευσης αυθημερόν.

 

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

             

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ                             ΜΑΡΙΑ ΤΟΓΚΟΥ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2/2/2018

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " συντάσσεται στο πλευρό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και όλων των πολιτιστικών φορέων και συλλογικοτήτων εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό και συμμετέχει ενεργά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα λάβει χώρα την προσεχή Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 14:00 στην Αθήνα. 

Ενώνουμε τις φωνές μας ειρηνικά ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας της Πατρίδας μας και καταδικάζουμε κάθε πράξη που σχετίζεται με ακραία στοιχεία που στόχο έχουν να καπηλευτούν προς ίδιον όφελος την μαζική και δυναμική παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Είναι χρέος μας και θα είμαστε εκεί. Το οφείλουμε στους προγόνους μας και στις επόμενες γενιές. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17 / 01 /2018

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» τιμά και φέτος τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, την ερχόμενη Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 όπου Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος  στον Ιερό Ναό
Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκίδος
( Παλαιό Νεκροταφείο ).

Ο Ποντιακός Ελληνισμός συνεχίζει να τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου και να εμπνέεται από την θαυματουργική του δράση.

Ο Άγιος Ευγένιος ήταν  ο πολιούχος Άγιος της Τραπεζούντας και γι’ αυτό επονομάζεται ο Τραπεζούντιος. Ο Άγιος συνδέεται με την πόλη στην οποία γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε και  μαρτύρησε και οι πιστοί είναι περήφανοι για την καταγωγή του, αναφέροντας συνεχώς την πόλη της καταγωγής του. Μαρτύρησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. (21 Ιανουαρίου 290),  στην ίδια πόλη κατά την διάρκεια των μεγάλων διώξεων που υπέστησαν οι Χριστιανοί επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μία εποχή  όπου ο χριστιανισμός εμφανίστηκε κι άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου, υπό την αυτοκρατορία των Διοκλητιανού και Μαξιμιανού.

Σε μία περίοδο σκληρών, ίσως και των σκληρότερων, διωγμών απέναντι στους Χριστιανούς, όταν οι έπαρχοι της Καππαδοκίας και Αρμενίας, Λυσίας και Αγρικόλαος, έκαναν πράξη το απάνθρωπο διάταγμα να θανατώνουν κάθε πιστό της νέας θρησκείας, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε, μαχόμενος κάθε στιγμή υπέρ της παρρησίας της βαθιάς του πίστης στον Ιησού Χριστό και το κήρυγμά του.

Ο Άγιος Ευγένιος μαρτύρησε με τους συναθλητές του Ουαλεριανό, Κάνδιδο και Ακύλα την 21η Ιανουαρίου 290 μ.Χ. οπότε τιμάται η μνήμη και των τεσσάρων μαρτύρων. Το σκήνωμα του Αγίου ενταφιάστηκε πλησίον του τόπου του μαρτυρίου του, οπότε και χτίστηκε ναός προς τιμή του.

Η λατρεία του Αγίου άρχισε να εξαπλώνεται στην Τραπεζούντα τον 5ο αιώνα.  Αργότερα οι μεγάλοι Κομνηνοί τον θεώρησαν προστάτη τους, γεγονός που εξηγεί και τη συχνή απεικόνισή του σε νομίσματα και σε εμβλήματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.  Ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος της Τραπεζούντας, μετά τον ιδρυτή της Απόστολο Ανδρέα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 / 12 / 2017

Υείαν, Ευλογίαν και Καλοχρονίαν !
 

Ο Σύλλογός μας υπό τους ήχους της Λύρας, με τις παραδοσιακές του φορεσιές και φυσικά στην Ποντιακή διάλεκτο έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα Καλάντα στην πόλη της Χαλκίδας. Αρχικά το αντιπροσωπευτικό μας τμήμα υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης στον οποίο το ΔΣ δώρισε συμβολικά το καράβι του Πόντου που σαλπάρει με όνειρα κι ελπίδα για μια νέα δημιουργική χρονιά. Στη συνέχεια με ιδιαίτερη τιμη είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τα θεία λόγια του ερχομού του Κυρίου στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδας-Ιστιαίας & Β.Σποράδων κ. Χρυσόστομο ο οποίος με πατρική αγάπη έδωσε δώρα σε μικρούς και μεγάλους και ήταν ιδιαιτέρως συγκινημένος όταν έλαβε από τα χέρια των παιδιών του συλλόγου ως δώρο το συμβολικό καράβι του Πόντου που κουβαλά το μεγαλύτερο θησαυρό, την Ιστορία της Πατρίδας μας ! Οι Κομνηνοί όμως καθ όλη την παραμονή των Χριστουγέννων μετέφεραν ήχο και εικόνα της πατρίδας και στις γειτονιές της Χαλκίδας. Έψαλλαν τα Κάλαντα σε Πόντιους και μη, φίλους και μέλη τους συλλόγου οι οποίοι με ζεστασιά, εγκάρδια και με πλατιά χαμόγελα άνοιξαν τα σπίτια τους και την αγκαλιά τους στους Κομνηνούς και μας ευχήθηκαν υγεία και δημιουργικότητα για τη νέα χρονιά ! Τέλος μια όμορφη στιγμή έλαβε χώρα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας εκεί όπου ο σύλλογος μας φιλοδοξεί στο μέλλον να αποκτήσει τη δική του στέγη. Εκεί λοιπόν οι Κομνηνοί έψαλλαν τα κάλαντα στον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Καραγιάννη με την ευχή να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός και να δημιουργηθεί στη Χαλκίδα η Στέγη των Κομνηνών που θα λειτουργήσει ως κοιτίδα του Ποντιακού Πολιτισμού ! Χρόνια πολλά και πάντα και του Χρόνου !

 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25 / 9 / 2017

Απολογισμός Εκδηλώσεων για την επέτειο 30 Χρόνων

από την ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ "

 

Με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του καθώς την Παρασκευή 22 του μήνα έλαβε χώρα η εξ αναβολής ( της 5ης Σεπτεμβρίου)  Ποντιακή Επιθεώρηση «Ζωή & Κότα με Χαβίτς & με Κορκότα».

Είχε προηγηθεί στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου το 2ο Διήμερο Πολιτισμού & Λαογραφίας - που αποτελεί θεσμό πλέον στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκίδας – το  οποίο περιελάμβανε μουσικοχορευτική παράσταση στο κρηπίδωμα την 1η μέρα και την επόμενη, ημερίδα με κεντρικό θέμα τη σημασία διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου. Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου τα χορευτικά τμήματα, παιδικό, ενηλίκων και παραστάσεων των Κομνηνών μαζί με τη φιλοξενούμενη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Φυλής « Η τραπεζούντα » ξεκίνησαν με χορούς και τραγούδια από τη γέφυρα της Χαλκίδας και ξεσήκωσαν την παραλία έως ότου να φτάσουν στο κόκκινο σπίτι και στην κεντρική σκηνή. Εκεί παρουσίασαν χορούς από Πόντο την ώρα που οι παρουσιαστές της εκδήλωσης μέσα από τις αφηγήσεις τους μετέφεραν στο κοινό σημαντικά ιστορικά δεδομένα των αλησμόνητων πατρίδων μας καθώς και λαογραφικά στοιχεία για την προέλευση και την ιστορική διαδρομή των χορών και της μουσικής των  Ποντίων. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Καραγιάννης αφού παρουσίασε τα δρώμενα του διημέρου μίλησε με θέρμη για την αναγκαιότητα να διαφυλαχθούν οι αξίες της παράδοσης, να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου ειδικότερα στη σημερινή εποχή της έντονης αμφισβήτησης, ενώ παράλληλα έδωσε το στίγμα των Κομνηνών λέγοντας πως οι βασικές επιδιώξεις όλων των απανταχού Ποντίων Ελλήνων είναι και παραμένουν, η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και η διδασκαλία της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία. Έντονα συναισθήματα προκάλεσε και η αναφορά του στους προκατόχους του και ιδιαίτερα στο Χρήστο Τοκπασίδη του οποίου το έργο « θα αποτελεί πάντα οδηγό και έμπνευση για όλους μας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη στιγμή όμως της βραδιάς αποτέλεσε και η παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδας, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων, Χρυσοστόμου ο οποίος μιλώντας στο κοινό εξήρε το έργο του συλλόγου  εκφράζοντας την αγάπη του γι όλους όσοι επί 30 συναπτά έτη εργάσθηκαν ακούραστα με ήθος για το σημαντικό χρέος να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους την κληρονομιά των προκατόχων τους.  Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί, Γιώργος Θεοδωρίδης και Γιώργος Κουλαξουζίδης - Λύρα, Βασίλης Καρυοφυλλίδης και Φίλιππός Παρχαρίδης - νταούλι  ενώ τραγούδησε ο Νίκος Βασιλειάδης. Στο τέλος της βραδιάς μια έκπληξη περίμενε το χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου, Βασίλη Καρυοφυλλίδη καθώς τα μέλη του Δ.Σ του απένειμαν τιμητική πλακέτα για το προσκυνηματικό ταξίδι του με ποδήλατο το 2012 από την Αθήνα στην Τραπεζούντα που αποτελεί παράδειγμα πίστης και αφοσίωσης.

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στο θέατρο Παπαδημητρίου ημερίδα με κεντρικό θέμα τις ιστορικές συνιστώσες και τον αγώνα για τη διατήρηση της  Ποντιακής Διάλεκτου και ομιλητή τον καθηγητή κ. Αντώνη Παυλίδη, Πρόεδρο του Πανελληνίου συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Προτού λάβει το λόγο ο κ. Παυλίδης έγινε μια παρουσίαση από τον Πρόεδρο του συλλόγου του διαδικτυακού τόπου των Κομνηνών ( www.pontioi.com ) στον οποίο πρόκειται να φιλοξενηθεί με τη νέα χρονιά ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό του συλλόγου ενώ μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε αναρτημένο λεξικό της ποντιακής διαλέκτου καθώς και φωτογραφικό υλικό από δράσεις του συλλόγου. Αμέσως μετά έγινε παρουσίαση της ανδρικής και της γυναικείας φορεσιάς του Πόντου από το χοροδιδάσκαλο του συλλόγου κ. Βασίλη Καρυοφυλλίδη ο οποίος με τη βοήθεια των χορευτών της ομάδας παραστάσεων ανέλυσε τα τμήματα της ενδυμασίας και σημείωσε τα συχνά λάθη που κάνουμε στον τρόπο με τον οποίο φέρουμε τα παραδοσιακά ποντιακά ενδύματα. Ο κεντρικός ομιλήτης Δρ. Αντώνης Παυλίδης στην παρουσίαση του για την Ποντιακή Διάλεκτο τόνισε τη σημασία διάσωσής της αναλύοντας τις ρίζες της από την αρχαιότητα ως σήμερα. Έδωσε παραδείγματα ποντιακών λέξεων και φράσεων κατά αντιστοιχία με την αρχαία ελληνική γλώσσα αλλά και με τα νέα ελληνικά και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της διατήρησης της διαλέκτου ως παράγοντα διατήρησης της ιστορικής μνήμης των ελλήνων και κατ’ επέκταση της ίδιας της ιστορίας της πατρίδας μας. Στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού και στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε για τη συμμετοχή του από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

Την  Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ορέστης Μακρής η εξ αναβολής ποντιακή επιθεώρηση « Ζωή & Κότα με Χαβίτς & με κορκότα » ξεσήκωσε του θεατές που είχαν την ευκαιρία να γελάσουν και να συγκινηθούν ! Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " και ο θίασος ΤΕΜΕΤΕΡ, ηθοποιοί και χορευτές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες έδωσαν μια παράσταση που θα μείνει αξέχαστη στο κοινό ! Το έργο των Κώστα Βαμβακίδη και Δημήτρη Πιπερίδη απέδωσαν εξαιρετικά ο εκπληκτικός Τάκης Βαμβακίδης που βάζοντας στην εξίσωση της παράστασης τον κόσμο μας μετέφερε ονειρικά από το γέλιο στη συγκίνηση, ο απολαυστικός Αλέξης Παρχαρίδης που ενσάρκωσε την πόντια γιαγιά Παρθένα και μοίρασε άφθονο γέλιο τη στιγμή που με τη μαγική του φωνή ερμήνευσε τραγούδια - ορόσημα του Πόντου και βέβαια, ο θρύλος του ελληνικού σινεμά ο Κώστας Βουτσάς που απογείωσε την παράσταση τόσο με την εξαιρετική του ερμηνεία όσο και με την αγάπη του για τους απανταχού Πόντιους που όπως δήλωσε και επί σκηνής τιμά πάντα ! Μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ" κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης του δώρισε μια μπλούζα - αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ποντίων η συγκίνηση του ήταν έκδηλη που δήλωσε ότι θα αλλάξει το όνομά του από Κώστας Βουτσάς σε Κωστίκας Βουτσίδης ! Μάλιστα ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης φόρεσε τη μπλούζα και φωτογραφήθηκε με μέλη του συλλόγου καθώς και με τους παρευρισκόμενους θεατές. Στην παράσταση συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου ( παδικό/ενηλίκων και παραστάσεων ), έπαιξε λύρα ο Σταύρος Σαββίδης και νταούλι ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης που είναι και ο χοροδιδάσκαλος των Κομνηνών. Εξαιρετικοί ήταν επίσης οι ηθοποιοί Δαμιανός Νικολαίδης, Χρύσα Συμεωνίδου και η Φανή Αδαμίδου σε σκετς που μετέφεραν τη σύγχρονη πραγματικότητα στο θεατή μέσα από κωμικές καταστάσεις και δρώμενα. Έντονη ήταν και η σκηνή του φινάλε όπου με ένα ανατριχιαστικό παράγγελμα του Τάκη Βαμβακίδη οι Πυρριχιστές του Συλλόγου μας χόρεψαν τον χορό των χορών τη Σέρρα και ενθουσίασαν του θεατές που χειροκροτούσαν παρετεταμένα .Οι χορογραφίες της παράστασης είναι έργο της ακούραστης Σοφίας Σαββίδου η οποία εκτός από χοροδιδάσκαλος είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας "Ο Φάρος" με σπουδαίο επί σειρά ετών έργο στη διάσωση και διάδοση του Ποντιακού Πολιτισμού. Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Εύβοιας κ. Τάσος Πρατσόλης.

 

Για φωτογραφικό υλικό 2ου Διημέρου Πολιτισμού & Λαογραφίας εδώ :

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1787278891570356.1073741832.1726687210962858&type=1&l=b1486aeca9

 

Για φωτογραφικό υλικό ποντιακής επιθεώρησης "Ζωή & Κότα με Χαβίτς και με κορκότα " εδώ : 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1786643501633895.1073741830.1726687210962858&type=1&l=a52659b1a7

Δελτίο Τύπου -29/08/2017 

 

Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας

 

- 3 & 4 Σεπτεμβρίου 2017

" 2ο Διήμερο Πολιτισμού & Λαογραφίας "

 

Σας περιμένουμε την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στο "2ο Διήμερο Πολιτισμού & Λαογραφίας" που φέτος είναι αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας.

KYΡIAKH 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ώρα 21:00
- ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ / ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Μουσικοχορευτική Παράσταση με τα τμήματα του Συλλόγου και τη χορευτική ομάδα του συλλόγου Ποντίων Φυλής " Τραπεζούντα". 
Επί σκηνής στη λύρα οι Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Βασιλειάδης και στο νταούλι ο Βασίλης Καρυοφυλίδης. 


ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ώρα 17:30
- ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ημερίδα Ιστορίας και Λαογραφίας του Πόντου με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Αντώνη Παυλίδη, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτικών και θέμα " Ποντιακή διάλεκτος : Ιστορικές συνιστώσες και ο αγώνας για τη διατήρησή της".

 

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - 

"ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΤΑ ΜΕ ΧΑΒΙΤΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΡΚΟΤΑ"

 

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΑΤΑΓΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ!

Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια, που ξεκίνησε το ταξίδι της από την ομογένεια (Γερμανία), και αυτή τη στιγμή έχει περάσει από όλη την Ελλάδα σκορπίζοντας άφθονο γέλιο και περνώντας κοινωνικά μηνύματα, με πρώτο πλάνο την ποντιακή παράδοση. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να μην την φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, τη Χαλκίδα!

Ραντεβού λοιπόν, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Θέατρο «Ορέστης Μακρής» (πάρκο Λαού). 

Εισιτήρια: 
5€ Παιδικό, 
8€ Προπώληση στα καταστήματα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» (Χαλκίδα) – «Αριστοτέλειος Ποδοσφαιρική Ακαδημία» (πάρκο Λαού) – «AUTO BEAUTY CLUB SUPERCLEAN» (Αλιβέρι, περιφερειακή οδός), 
10€ Ταμείο.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς, Τάκης Βαμβακίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Έρρικα Νικολαΐδου, Χρύσα Συμεωνίδου, Δαμιανός Νικολαΐδης, Φανή Αδαμίδου. Λύρα: Δημήτρης Πιπερίδης.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 27/05/2017 - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ - 1987 -2017

 

Επιστολή του Προέδρου Κωνσταντίνου Καραγιάννη για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου μας.

Τριάντα Χρόνια σαν Χθες..

 

Η 27η Μαΐου 2017 αποτελεί μια ιστορική ημέρα για το Σύλλογο Ποντίων Ν. Εύβοιας « Οι Κομνηνοί ». Μια μέρα ιδιαίτερης τιμής για το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη μας μιας και σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του συλλόγου και αποτελεί την κορυφαία στιγμή στην οποία η καθεμία και ο καθένας από εμάς συνειδητοποιεί το βαρύ φορτίο και συνάμα την αέναη χαρά να είναι εδώ και να συνεχίζει να υπηρετεί τους ιερούς σκοπούς που διέπουν κάθε ποντιακό σωματείο. Πριν από 30 χρόνια στις 27 Μαΐου 1987 εικοσιέξι Πόντιοι συμπατριώτες μας δημιούργησαν ένα κύτταρο γεμάτο ελληνική ψυχή και μνήμη και του έδωσαν όλα τα εφόδια για να μεγαλώσει και να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός παράδοσης με κύριο σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση του Ποντιακού Ελληνισμού. Και πέτυχαν ! Διότι σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, που το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον συρρικνώνει κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ιστορικής μας γνώσης εμείς είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν πραγματικότητα οι βασικές επιδιώξεις όλων των απανταχού Ποντίων Ελλήνων :

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και

Η διδασκαλία της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία !

            Σε όλα αυτά τα χρόνια ζωής του συλλόγου μας τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελούν  η περισυλλογή, η μελέτη και η διαφύλαξη των Ποντιακών εθίμων, η διάσωση της Ποντιακής λαογραφίας και η αναζωογόνηση της Ποντιακής ανάπτυξης μέσω της διαλέκτου, της μουσικής και του χορού. Όλη αυτή η γνώση από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας κυλά μέσα από την αφήγηση και διαχέεται στους αιώνες. Με την ιδρυτική διακήρυξη τους « Οι Κομνηνοί» Εύβοιας, τα μέλη μας, μετέφεραν τις οικογενειακές τους μαρτυρίες στους νεότερους οι οποίοι μεγάλωσαν και με τη σειρά τους τραγούδησαν τις ιστορίες αυτές στους ακόμη πιο μικρούς για να μεγαλώσουν κι αυτοί και να μεταλαμπαδεύσουν το πάθος για τη γνώση της ιστορίας της πατρίδας στις επόμενες γενιές. Άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα του στίχου που Πόντιοι και μη Πόντιοι γνωρίζουμε όσο κανένα άλλο : «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο ..»

            Αυτή την ιστορική ημέρα που γειτνιάζει με τη μέρα ορόσημο, την 19η Μαΐου ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας εμείς που αντλούμε την καταγωγή μας από τον Ελληνικό Πόντο ένα μόνο μπορούμε να υποσχεθούμε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τη μνήμη ! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ! Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αναγνώριση αυτού του εγκλήματος είναι ένα σημαντικό βήμα παγκόσμιο για να αποφευχθούν μελλοντικές γενοκτονίες. Διότι αναγνωρίζοντας όλοι οι λαοί και τα κράτη του κόσμου τις Γενοκτονίες μόνο τότε δε θα επαναληφθούν.

            Τριάντα χρόνια ζωής συμπληρώνονται σαν σήμερα για το σύλλογό μας. Κι όμως. Έχοντας κοντά μας τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπατριώτες μας φαίνεται σαν να είναι μόλις χθες. Και σαν χθες θα φανεί σε 2 χρόνια από τώρα όταν θα βρισκόμαστε 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Γιατί οι ιστορίες των προγόνων μας ηχούν στ’ αυτιά μας. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν.

Έχουμε μεγάλο χρέος και πρέπει ενωμένοι να κάνουμε ακόμη πιο μεγάλα βήματα !

 

Ο Πρόεδρος

 

Κωνσταντίνος Καραγιάννης "

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/05/2017

«Δεν θα αφήσουμε την μνήμη να σβήσει… ! »

Με το πέρας των φετινών εκδηλώσεων και δρώμενων του Συλλόγου μας για την 19η Μαΐου – Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκ μέρους του Δ.Σ και των μελών μας θέλουμε να συγχαρούμε όλες και όλους τους συμμετέχοντες, εθελοντές και συμπαραστάτες μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τις τρείς αυτές ημέρες  19 -20 και 21 Μαΐου είχαμε την ευκαιρία και το βήμα να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με τη σημασία της ημέρας αυτής τόσο για τα τραγικά γεγονότα του ξεριζωμού και το τι ακριβώς σημαίνουν για εμάς και ολόκληρο τον ελληνισμό όσο και για το πολύπαθο σήμερα. Διότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να αποτραπούν στο μέλλον αντίστοιχα εγκλήματα ειδικότερα σε εποχές σαν κι αυτή που το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Σε αυτό το πλαίσιο και με αίσθημα ευθύνης ο σύλλογος μας έστησε το ενημερωτικό του περίπτερο την Παρασκευή 19/5 και υποδέχθηκε πλήθος κόσμου από το πρωί ως τα μεσάνυκτα. Εκεί οι επισκέπτες έλαβαν ενημερωτικό υλικό, συνομίλησαν με μέλη του συλλόγου, παρακολούθησαν  εικόνες και αρχειακό υλικό με μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία και με το πέρας την ημέρας είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

 

Το Σάββατο 20/5 διοργανώθηκε με επιτυχία το 1ο Ποδοσφαιρικό Τουρνουά Νέων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας με τη συμμετοχή των ακαδημιών των συλλόγων, «Π.Α.Ο.Κανήθου» , «Αριστοτελείος», «Προποντίδα», «Κύζικος ν. Αρτάκης», «Ελλήσποντος Λαμψάκου» και «Α.Ο.Ν.Αρτάκης» .  Με το πέρας των αγώνων το Δ.Σ, αφού ευχαρίστησε τους γονείς και τους προπονητές των αθλητών, απένειμε επαίνους σ τους μικρούς ποδοσφαιριστές  και τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους των ομάδων. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετέχοντες δήλωσαν συγκινημένοι για το μήνυμα της διοργάνωσης και  ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου στο 2ο Τουρνουά του 2018.

 

Τέλος την Κυριακή 21/5 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χαλκίδας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και το τιμητικό άγημα με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου από τα μέλη των χορευτικών μας ομάδων συγκίνησαν με την παρουσία τους τους πολλούς Πόντιους συμπολίτες μας που παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία.

 

Το Δ.Σ του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» δημόσια ευχαριστεί το Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο κ. Λίλιαν Ζλακώνη για την υποστήριξή και τη θετική της ενέργεια στην προσπάθειά μας για τη διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομίας.

Ο αγώνας μας για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται  γενιά με τη γενιά.

« Η Ρωμανία κι αν πέρασεν …ανθεί και φέρει κι άλλο ».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 14 / 05 / 2017

 

 Η 19η Μάϊου αποτελεί την  ημέρα που στο μυαλό όλων των Ελλήνων ξυπνά το αίσθημα ευθύνης για την απόδοση φόρου τιμής στους 353.000 και πλέον Έλληνες του Πόντου που εξοντώθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς. Για όλους εμάς όμως τους απογόνους των ανθρώπων αυτών εκτός από ημέρα εθνικής μνήμης είναι και μια μέρα βαθιάς θλίψης και χρέους που κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Και τούτο διότι βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την πατρίδα στις μέρες μας  που είναι αναγκαίο όσο ποτέ να ανατρέξουμε στις ρίζες και  την ιστορική μας γνώση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα που τα τελευταία χρόνια μαστίζουν την καθημερινότητά και στοιχειώνουν το μέλλον μας. Ο Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " συνεχίζοντας τον πολυετή αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σας προσκαλεί να δώσετε το παρόν στις 3ήμερες δράσεις που διοργανώνει.
 
 Παρασκευή 19 Μάϊου - Παραλία Χαλκίδας ( στρογγυλό ) :
 
- Ενημερωτικό Περίπτερο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας  με προβολή αρχειακού υλικού, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για τη Γενοκτονία των Ποντίων παρουσία των μελών και του Δ.Σ του συλλόγου μας.
 
Σάββατο 20 Μαίου - Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας :
 
- Το πρωί του Σαββάτου λαμβάνει χώρα τουρνουά Ποδοσφαίρου στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας με τη συμμετοχή ομάδων Νέων της Αριστοτελείου Ακαδημίας καθώς των συλλόγων Ελλήσποντου καιΠροποντίδας.
 
 
Κυριακή 21 Μάϊου - Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( παλαιό νεκροταφείο ) :
 
- Επιμνημόσυνη Δέηση στα 353000 θύματα της Γενοκτονίας.
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 29 / 3 / 2017

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ποντίων Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " ολοκληρώθηκαν επιτυχώς την Κυριακή 26 Μαρτίου με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής επιτροπής. 

Το νέο διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα κατά την πρώτη του συνεδρίαση τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έχουν ως εξής :

 

Διοικητικό Συμβούλιο :

 

Πρόεδρος : Κωνσταντίνος Καραγιάννης

Αντιπρόεδρος : Γεώργιος Παπαδόπουλος

Γραμματέας : Μαρία Τόγκου - Αναγνωστίδη

Ταμίας : Βασιλική Χατζηησαϊα - Ελευθεριάδη

Αν. Ταμίας : Αλέξανδρος Κάλφας

Υπ. Τύπου & Μ.Μ.Ε :   Αγγελική Μερτζανίδου

Υπ. Δημοσίων Σχέσεων/Εκδηλώσεων : Βασίλειος Ιωαννίδης

Υπ. Χορευτικού : Κωνσταντίνα Σιμήτη

Υπ. Φορεσιάς : Αρετή Ρήγα 

 

Εξελεγκτική Επιτροπή :

 

Στέφανος Λαζαρίδης

Νένα Ασλαματζίδου

Σμάρω Τσολάκογλου - Ζαρμπούτη

 

Η θητεία των ως άνω συλλογικών οργάνων είναι διετής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γ.Σ 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ »

Με την υπ.αριθ. 2 / 25/1/2017 απόφαση του Δ.Σ

και έχοντας υπ΄ όψιν το καταστατικό

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα μέλη του συλλόγου σε Εκλογική - Απολογιστική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Χαλκίδα στις 26/03/2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93

 

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης

Β) Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός έτους 2016

Γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Δ) Σχέδιο Δράσης 2017

Ε) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής

Δ) Διεξαγωγή Εκλογών

 

Για τη συμμετοχή στην Γ.Σ και την εκλογική διαδικασία παρακαλούνται τα μέλη να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις 

είτε στα γραφεία του συλλόγου στο προσεχές διάστημα,

είτε κατά την είσοδο στο χώρο της Συνέλευσης αυθημερόν.

Για τα ταμειακά εντάξει μέλη που θέλουν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιοι παρακαλούνται 

όπως καταθέσουν την υποψηφιότητά τους στα μέλη του Δ.Σ  το αργότερο ως την Δευτέρα 20 Μαρτίου.

 

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ                         ΝΕΝΑ ΑΣΛΑΜΑΤΖΙΔΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

 

Το Δ.Σ και τα μέλη  του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του 2017 που θα γίνει την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο  " Ποσειδωνία " στην Κάνηθο Χαλκίδας. 

Στην εκδήλωση τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου θα παρουσιάσουν χορούς του Πόντου με τη συνοδεία των εξαίρετων μουσικών Χρήστου Συρανίδη ( Λύρα/τραγούδι ), Κώστα Ευθυμιάδη ( νταούλι ) και Βασίλη Καρυοφυλίδη ( Τουλούμ ).

Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι για όλους τους παρευρισκόμενους !

 

" Θα τρώ(γ)ομε, θα πίνομε, θα χορεύουμε και θα τραγωδούμε αούτ ο κόσμον ψεύτικον εμείς πάντα κι ζούμε "

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Ο Σύλλογος μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου,
τη ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ΄ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου
Χαλκίδας (παλιό νεκροταφείο ).

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατόπιν της από 14 Δεκεμβρίου 2016 παραίτησης του Προέδρου Γεωργίο Παπαδόπουλου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνήλθαν σε συνεδρίαση καιπροχώρησαν όπως προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου σε ανασύνθεση του οργάνου η οποία έχει ως εξής :
 
Πρόεδρος : Κωνσταντίνος Καραγιάννης
Αντιπρόεδρος - Ταμίας : Μαρία Τόγκου Αναγνωστίδου
Γραμματέας : Νένα Ασλαματζίδου
Μέλος : Ελένη Παπαδοπούλου
Μέλος : Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Μέλος : Βασιλική Ποζίδου
Μέλος : Σμαρώ Τσολάκογλου
 
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αφού συγκροτήθηκε σε σώμα ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο για την συνεισφορά του και το έργο του και του ευχήθηκε κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.  
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 
           Το Δ.Σ ανακοινώνει στα μέλη και τους φίλους του ότι η διαδικασία μεταφοράς του συλλόγου μας στα νέα γραφεία επί της οδού Ερετρίας (πρώην ΠΙΚΠΑ ) ολοκληρώθηκε. Από τη Δευτέρα 16 Μαίου τα μαθήματα ποντιακών χορών των τμημάτων μας θα λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα του ισογείου τις ίδιες μέρες και ώρες ενώ οι πρόβες της χορευτικής μας ομάδας θα γίνονται κάθε Δευτέρα 20:30 έως 22:00. Το Δ.Σ ευχαριστεί δημόσια όλους όσοι βοήθησαν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μεταστέγασης όπως αυτό αποφασίστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. 
 
Για το Δ.Σ
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                           ΜΑΡΙΑ ΤΟΓΚΟΥ- ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93 
θα λάβει χώρα η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.
 Ακολουθεί η πρόσκληση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης :
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ »

Με την υπ.αριθ. 98/7/12/2015 απόφαση του Δ.Σ και έχοντας υπ΄ όψιν το καταστατικό

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα μέλη του συλλόγου σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Χαλκίδα στις 31/01/2016, 

ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης

Β) Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός έτους 2015

Γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Δ) Προϋπολογισμός έτους 2016 – Σχέδιο Δράσης

Ε) Ορισμός ετήσιας εκδήλωσης « ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ» Χρήστου Τοκπασίδη

Δεδομένου του αιφνίδιου θανάτου το προέδρου Χρήστου Τοκπασίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει την παρουσία σας 

στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αναγκαία

Θεωρούμε ότι η συμβολή σας στα πλαίσια μιας διαλογικής συζήτησης μπορεί να οδηγήσει το Σύλλογό μας σε μία ανοδική πορεία. 

Γι αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου, όχι μόνον τα ταμειακώς εντάξει.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης θα λάβει χώρα Αγιασμός και Κοπή της Βασιλόπιτας για το Νέο Έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνέλευση θα γίνει ανεξαρτήτου αριθμού παρισταμένων μελών.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                           ΜΑΡΙΑ ΤΟΓΚΟΥ- ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ

 
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 5 /11/ 2015

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ είναι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Αναζητώντας κανείς από εμάς που οι ρίζες μας είναι βαθιές στο αίμα και τον ξεριζωμό τα συναισθήματά του, γύρω από τις άνευ προηγουμένου δηλώσεις και επιπρόσθετες τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη και μεταξύ αυτών και άλλων κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης όπως του κ. Σκουρλέτη, διαπιστώνει πως δεν υπάρχει κάποιος γνωστός όρος να συμπεριλάβει την απογοήτευση, τη θλίψη, την οργή, την απαξία, τη λύπη σε μία λέξη. Κι όμως..

Εμείς οι Πόντιοι που τα βιώματα των προγόνων μας αντηχούσαν στα αυτιά μας αντί παραμυθιών και μεγαλώσαμε χωρίς πατρίδα και οι νεότεροι προσπαθώντας να οραματιστούμε την πατρίδα αυτή και το πώς θα ήτο σήμερα κρατώντας τα χέρια των παππούδων μας που τρέμουν από συγκίνηση στο άκουσμα της λύρας ένα μόνο μπορούμε να νιώσουμε. Ντροπή. Ντροπή για την κατηφόρα που δεν έχει τελειωμό για την χώρα. Ντροπή γιατί όσο κι αν προσπαθούμε να φτιάξουμε την οικονομία, να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης , να αποδεχθούμε και να υποφέρουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση τίποτα δεν θα καταφέρουμε αν απολέσουμε την ταυτότητα μας, αν ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε, αν στο βωμό του ενός και μόνο «θεού» της κάθε αρρωστημένης ιδεοληψίας μας θυσιάσουμε την παράδοση και την ίδια μας την ιστορία.

Ο κ. Φίλης μπορεί να είναι και να πιστεύει ότι θέλει. Ως Υπουργός Παιδείας οφείλει αν μη τι άλλο να διαθέτει ιστορική γνώση και επειδή εκπροσωπεί το έθνος να συγκρατεί τις προσωπικές του ιδεοληψίες οι οποίες είναι επικίνδυνες και γίνονται αντικείμενο διπλωματίας και στόχος σαρκασμού.

Είναι επιστημονικά, κοινωνιολογικά, ιστορικά, νομικά, κοινοβουλευτικά καταγεγραμμένο και επίσημο πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι αναγνωρισμένη και ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει πόσο δε μάλλον ο ίδιος ο Υπουργός που εκ του χαρτοφυλακίου του θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακας της ιστορίας της πατρίδας και όχι αρνητής της.

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επίσης, στο 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Το Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων, και εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).»

Οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε γενοκτονία και τοποθετούν επισήμως το θάνατο των Ελλήνων στα πλαίσια των ευρύτερων απωλειών του πολέμου, του λιμού ή άλλων κοινωνικών αναταράξεων. Και δυστυχώς σήμερα επευφημούν τις δηλώσεις του κ. Φίλη στο πρόσωπο του οποίου έχουν βρει ένα ανέλπιστο σύμμαχο.

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς δεν έχουν απασχολήσει το γνωσιολογικό πεδίο του Υπουργού.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης δεχόμαστε συνεχείς και αδιάλειπτες προκλήσεις.

Ο σύλλογος Ποντίων Ευβοίας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ » σε απόλυτη ταύτιση με την Π.Ο.Ε και όλους τους αδελφούς συλλόγους σε όλη τη χώρα δηλώνουμε απερίφραστα :

Δεν πρόκειται να μπούμε σε διάλογο για να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας και τους προγόνους μας.

- Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ιστορία μας για κανέναν.

- Δεν πρόκειται οι προκλήσεις που δέχεται ο Ποντιακός Ελληνισμός να μείνουν αναπάντητες.

- Δεν θα στερήσουμε εμείς από τα παιδιά μας την γνώση όπως εσείς που αφαιρέσατε από το ελληνικό σχολείο το κεφάλαιο του Παρευξείνιου Ελληνισμού.

- Δεν θα είμαστε εμείς οι συγγραφείς – δωρητές της τουρκικής διπλωματίας.

Ο σύλλογος Ποντίων Ευβοίας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ » εκ της ιδρύσεώς του έως και σήμερα στο δρόμο της διάδοσης και της διάσωσης του Ποντιακού Πολιτισμού μαχόμαστε και θα μαχόμαστε για :

  • ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ   

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα όπως προβεί στο μέγιστο εθνικό καθήκον και απομακρύνει από το Υπουργείο Παιδείας τον κ. Νικόλαο Φίλη και όπως διατυπώσει επισήμως τη θέση της Κυβέρνησής του για το θέμα αυτό.

 

 

Με τιμή για τους προγόνους μας

Και ευθύνη για τη νέα γενιά,

Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας

 «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»

 

Επαφή

Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας-ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ

komninoi.evia@gmail.com

Ερετρίας 5
Χαλκίδα
34100

Γραφείο Συλλόγου τηλ/φαξ : 2221028298
Γραμ. Προέδρου : 2223022900 εσωτ. 1
Φαξ Γραμ. Προέδρου : 2223022605

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode