ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ"

Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ »

Με την υπ.αριθ. 1  - 12/2/2018 απόφαση του Δ.Σ

και έχοντας υπ΄ όψιν το καταστατικό

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα μέλη του συλλόγου σε Απολογιστική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Χαλκίδα στις 18/03/2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93

 

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης

Β) Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός έτους 2017

Γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Δ) Σχέδιο Δράσης 2018

 

Για τη συμμετοχή στην Γ.Σ  παρακαλούνται τα μέλη να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις 

είτε στα γραφεία του συλλόγου στο προσεχές διάστημα,

είτε κατά την είσοδο στο χώρο της Συνέλευσης αυθημερόν.

 

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

             

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ                             ΜΑΡΙΑ ΤΟΓΚΟΥ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2/2/2018

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " συντάσσεται στο πλευρό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και όλων των πολιτιστικών φορέων και συλλογικοτήτων εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό και συμμετέχει ενεργά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα λάβει χώρα την προσεχή Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 14:00 στην Αθήνα. 

Ενώνουμε τις φωνές μας ειρηνικά ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας της Πατρίδας μας και καταδικάζουμε κάθε πράξη που σχετίζεται με ακραία στοιχεία που στόχο έχουν να καπηλευτούν προς ίδιον όφελος την μαζική και δυναμική παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Είναι χρέος μας και θα είμαστε εκεί. Το οφείλουμε στους προγόνους μας και στις επόμενες γενιές. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17 / 01 /2018

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» τιμά και φέτος τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, την ερχόμενη Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 όπου Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος  στον Ιερό Ναό
Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκίδος
( Παλαιό Νεκροταφείο ).

Ο Ποντιακός Ελληνισμός συνεχίζει να τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου και να εμπνέεται από την θαυματουργική του δράση.

Ο Άγιος Ευγένιος ήταν  ο πολιούχος Άγιος της Τραπεζούντας και γι’ αυτό επονομάζεται ο Τραπεζούντιος. Ο Άγιος συνδέεται με την πόλη στην οποία γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε και  μαρτύρησε και οι πιστοί είναι περήφανοι για την καταγωγή του, αναφέροντας συνεχώς την πόλη της καταγωγής του. Μαρτύρησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. (21 Ιανουαρίου 290),  στην ίδια πόλη κατά την διάρκεια των μεγάλων διώξεων που υπέστησαν οι Χριστιανοί επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μία εποχή  όπου ο χριστιανισμός εμφανίστηκε κι άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου, υπό την αυτοκρατορία των Διοκλητιανού και Μαξιμιανού.

Σε μία περίοδο σκληρών, ίσως και των σκληρότερων, διωγμών απέναντι στους Χριστιανούς, όταν οι έπαρχοι της Καππαδοκίας και Αρμενίας, Λυσίας και Αγρικόλαος, έκαναν πράξη το απάνθρωπο διάταγμα να θανατώνουν κάθε πιστό της νέας θρησκείας, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε, μαχόμενος κάθε στιγμή υπέρ της παρρησίας της βαθιάς του πίστης στον Ιησού Χριστό και το κήρυγμά του.

Ο Άγιος Ευγένιος μαρτύρησε με τους συναθλητές του Ουαλεριανό, Κάνδιδο και Ακύλα την 21η Ιανουαρίου 290 μ.Χ. οπότε τιμάται η μνήμη και των τεσσάρων μαρτύρων. Το σκήνωμα του Αγίου ενταφιάστηκε πλησίον του τόπου του μαρτυρίου του, οπότε και χτίστηκε ναός προς τιμή του.

Η λατρεία του Αγίου άρχισε να εξαπλώνεται στην Τραπεζούντα τον 5ο αιώνα.  Αργότερα οι μεγάλοι Κομνηνοί τον θεώρησαν προστάτη τους, γεγονός που εξηγεί και τη συχνή απεικόνισή του σε νομίσματα και σε εμβλήματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.  Ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος της Τραπεζούντας, μετά τον ιδρυτή της Απόστολο Ανδρέα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 / 12 / 2017

Υείαν, Ευλογίαν και Καλοχρονίαν !
 

Ο Σύλλογός μας υπό τους ήχους της Λύρας, με τις παραδοσιακές του φορεσιές και φυσικά στην Ποντιακή διάλεκτο έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα Καλάντα στην πόλη της Χαλκίδας. Αρχικά το αντιπροσωπευτικό μας τμήμα υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης στον οποίο το ΔΣ δώρισε συμβολικά το καράβι του Πόντου που σαλπάρει με όνειρα κι ελπίδα για μια νέα δημιουργική χρονιά. Στη συνέχεια με ιδιαίτερη τιμη είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τα θεία λόγια του ερχομού του Κυρίου στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδας-Ιστιαίας & Β.Σποράδων κ. Χρυσόστομο ο οποίος με πατρική αγάπη έδωσε δώρα σε μικρούς και μεγάλους και ήταν ιδιαιτέρως συγκινημένος όταν έλαβε από τα χέρια των παιδιών του συλλόγου ως δώρο το συμβολικό καράβι του Πόντου που κουβαλά το μεγαλύτερο θησαυρό, την Ιστορία της Πατρίδας μας ! Οι Κομνηνοί όμως καθ όλη την παραμονή των Χριστουγέννων μετέφεραν ήχο και εικόνα της πατρίδας και στις γειτονιές της Χαλκίδας. Έψαλλαν τα Κάλαντα σε Πόντιους και μη, φίλους και μέλη τους συλλόγου οι οποίοι με ζεστασιά, εγκάρδια και με πλατιά χαμόγελα άνοιξαν τα σπίτια τους και την αγκαλιά τους στους Κομνηνούς και μας ευχήθηκαν υγεία και δημιουργικότητα για τη νέα χρονιά ! Τέλος μια όμορφη στιγμή έλαβε χώρα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας εκεί όπου ο σύλλογος μας φιλοδοξεί στο μέλλον να αποκτήσει τη δική του στέγη. Εκεί λοιπόν οι Κομνηνοί έψαλλαν τα κάλαντα στον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Καραγιάννη με την ευχή να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός και να δημιουργηθεί στη Χαλκίδα η Στέγη των Κομνηνών που θα λειτουργήσει ως κοιτίδα του Ποντιακού Πολιτισμού ! Χρόνια πολλά και πάντα και του Χρόνου !

 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25 / 9 / 2017

Απολογισμός Εκδηλώσεων για την επέτειο 30 Χρόνων

από την ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ "

 

Με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του καθώς την Παρασκευή 22 του μήνα έλαβε χώρα η εξ αναβολής ( της 5ης Σεπτεμβρίου)  Ποντιακή Επιθεώρηση «Ζωή & Κότα με Χαβίτς & με Κορκότα».

Είχε προηγηθεί στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου το 2ο Διήμερο Πολιτισμού & Λαογραφίας - που αποτελεί θεσμό πλέον στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκίδας – το  οποίο περιελάμβανε μουσικοχορευτική παράσταση στο κρηπίδωμα την 1η μέρα και την επόμενη, ημερίδα με κεντρικό θέμα τη σημασία διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου. Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου τα χορευτικά τμήματα, παιδικό, ενηλίκων και παραστάσεων των Κομνηνών μαζί με τη φιλοξενούμενη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Φυλής « Η τραπεζούντα » ξεκίνησαν με χορούς και τραγούδια από τη γέφυρα της Χαλκίδας και ξεσήκωσαν την παραλία έως ότου να φτάσουν στο κόκκινο σπίτι και στην κεντρική σκηνή. Εκεί παρουσίασαν χορούς από Πόντο την ώρα που οι παρουσιαστές της εκδήλωσης μέσα από τις αφηγήσεις τους μετέφεραν στο κοινό σημαντικά ιστορικά δεδομένα των αλησμόνητων πατρίδων μας καθώς και λαογραφικά στοιχεία για την προέλευση και την ιστορική διαδρομή των χορών και της μουσικής των  Ποντίων. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Καραγιάννης αφού παρουσίασε τα δρώμενα του διημέρου μίλησε με θέρμη για την αναγκαιότητα να διαφυλαχθούν οι αξίες της παράδοσης, να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου ειδικότερα στη σημερινή εποχή της έντονης αμφισβήτησης, ενώ παράλληλα έδωσε το στίγμα των Κομνηνών λέγοντας πως οι βασικές επιδιώξεις όλων των απανταχού Ποντίων Ελλήνων είναι και παραμένουν, η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και η διδασκαλία της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία. Έντονα συναισθήματα προκάλεσε και η αναφορά του στους προκατόχους του και ιδιαίτερα στο Χρήστο Τοκπασίδη του οποίου το έργο « θα αποτελεί πάντα οδηγό και έμπνευση για όλους μας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη στιγμή όμως της βραδιάς αποτέλεσε και η παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδας, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων, Χρυσοστόμου ο οποίος μιλώντας στο κοινό εξήρε το έργο του συλλόγου  εκφράζοντας την αγάπη του γι όλους όσοι επί 30 συναπτά έτη εργάσθηκαν ακούραστα με ήθος για το σημαντικό χρέος να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους την κληρονομιά των προκατόχων τους.  Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί, Γιώργος Θεοδωρίδης και Γιώργος Κουλαξουζίδης - Λύρα, Βασίλης Καρυοφυλλίδης και Φίλιππός Παρχαρίδης - νταούλι  ενώ τραγούδησε ο Νίκος Βασιλειάδης. Στο τέλος της βραδιάς μια έκπληξη περίμενε το χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου, Βασίλη Καρυοφυλλίδη καθώς τα μέλη του Δ.Σ του απένειμαν τιμητική πλακέτα για το προσκυνηματικό ταξίδι του με ποδήλατο το 2012 από την Αθήνα στην Τραπεζούντα που αποτελεί παράδειγμα πίστης και αφοσίωσης.

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στο θέατρο Παπαδημητρίου ημερίδα με κεντρικό θέμα τις ιστορικές συνιστώσες και τον αγώνα για τη διατήρηση της  Ποντιακής Διάλεκτου και ομιλητή τον καθηγητή κ. Αντώνη Παυλίδη, Πρόεδρο του Πανελληνίου συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Προτού λάβει το λόγο ο κ. Παυλίδης έγινε μια παρουσίαση από τον Πρόεδρο του συλλόγου του διαδικτυακού τόπου των Κομνηνών ( www.pontioi.com ) στον οποίο πρόκειται να φιλοξενηθεί με τη νέα χρονιά ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό του συλλόγου ενώ μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε αναρτημένο λεξικό της ποντιακής διαλέκτου καθώς και φωτογραφικό υλικό από δράσεις του συλλόγου. Αμέσως μετά έγινε παρουσίαση της ανδρικής και της γυναικείας φορεσιάς του Πόντου από το χοροδιδάσκαλο του συλλόγου κ. Βασίλη Καρυοφυλλίδη ο οποίος με τη βοήθεια των χορευτών της ομάδας παραστάσεων ανέλυσε τα τμήματα της ενδυμασίας και σημείωσε τα συχνά λάθη που κάνουμε στον τρόπο με τον οποίο φέρουμε τα παραδοσιακά ποντιακά ενδύματα. Ο κεντρικός ομιλήτης Δρ. Αντώνης Παυλίδης στην παρουσίαση του για την Ποντιακή Διάλεκτο τόνισε τη σημασία διάσωσής της αναλύοντας τις ρίζες της από την αρχαιότητα ως σήμερα. Έδωσε παραδείγματα ποντιακών λέξεων και φράσεων κατά αντιστοιχία με την αρχαία ελληνική γλώσσα αλλά και με τα νέα ελληνικά και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της διατήρησης της διαλέκτου ως παράγοντα διατήρησης της ιστορικής μνήμης των ελλήνων και κατ’ επέκταση της ίδιας της ιστορίας της πατρίδας μας. Στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού και στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε για τη συμμετοχή του από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

Την  Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ορέστης Μακρής η εξ αναβολής ποντιακή επιθεώρηση « Ζωή & Κότα με Χαβίτς & με κορκότα » ξεσήκωσε του θεατές που είχαν την ευκαιρία να γελάσουν και να συγκινηθούν ! Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " και ο θίασος ΤΕΜΕΤΕΡ, ηθοποιοί και χορευτές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες έδωσαν μια παράσταση που θα μείνει αξέχαστη στο κοινό ! Το έργο των Κώστα Βαμβακίδη και Δημήτρη Πιπερίδη απέδωσαν εξαιρετικά ο εκπληκτικός Τάκης Βαμβακίδης που βάζοντας στην εξίσωση της παράστασης τον κόσμο μας μετέφερε ονειρικά από το γέλιο στη συγκίνηση, ο απολαυστικός Αλέξης Παρχαρίδης που ενσάρκωσε την πόντια γιαγιά Παρθένα και μοίρασε άφθονο γέλιο τη στιγμή που με τη μαγική του φωνή ερμήνευσε τραγούδια - ορόσημα του Πόντου και βέβαια, ο θρύλος του ελληνικού σινεμά ο Κώστας Βουτσάς που απογείωσε την παράσταση τόσο με την εξαιρετική του ερμηνεία όσο και με την αγάπη του για τους απανταχού Πόντιους που όπως δήλωσε και επί σκηνής τιμά πάντα ! Μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ" κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης του δώρισε μια μπλούζα - αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ποντίων η συγκίνηση του ήταν έκδηλη που δήλωσε ότι θα αλλάξει το όνομά του από Κώστας Βουτσάς σε Κωστίκας Βουτσίδης ! Μάλιστα ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης φόρεσε τη μπλούζα και φωτογραφήθηκε με μέλη του συλλόγου καθώς και με τους παρευρισκόμενους θεατές. Στην παράσταση συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου ( παδικό/ενηλίκων και παραστάσεων ), έπαιξε λύρα ο Σταύρος Σαββίδης και νταούλι ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης που είναι και ο χοροδιδάσκαλος των Κομνηνών. Εξαιρετικοί ήταν επίσης οι ηθοποιοί Δαμιανός Νικολαίδης, Χρύσα Συμεωνίδου και η Φανή Αδαμίδου σε σκετς που μετέφεραν τη σύγχρονη πραγματικότητα στο θεατή μέσα από κωμικές καταστάσεις και δρώμενα. Έντονη ήταν και η σκηνή του φινάλε όπου με ένα ανατριχιαστικό παράγγελμα του Τάκη Βαμβακίδη οι Πυρριχιστές του Συλλόγου μας χόρεψαν τον χορό των χορών τη Σέρρα και ενθουσίασαν του θεατές που χειροκροτούσαν παρετεταμένα .Οι χορογραφίες της παράστασης είναι έργο της ακούραστης Σοφίας Σαββίδου η οποία εκτός από χοροδιδάσκαλος είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας "Ο Φάρος" με σπουδαίο επί σειρά ετών έργο στη διάσωση και διάδοση του Ποντιακού Πολιτισμού. Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Εύβοιας κ. Τάσος Πρατσόλης.

 

Για φωτογραφικό υλικό 2ου Διημέρου Πολιτισμού & Λαογραφίας εδώ :

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1787278891570356.1073741832.1726687210962858&type=1&l=b1486aeca9

 

Για φωτογραφικό υλικό ποντιακής επιθεώρησης "Ζωή & Κότα με Χαβίτς και με κορκότα " εδώ : 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1786643501633895.1073741830.1726687210962858&type=1&l=a52659b1a7

Δελτίο Τύπου -29/08/2017 

 

Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας

 

- 3 & 4 Σεπτεμβρίου 2017

" 2ο Διήμερο Πολιτισμού & Λαογραφίας "

 

Σας περιμένουμε την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στο "2ο Διήμερο Πολιτισμού & Λαογραφίας" που φέτος είναι αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας.

KYΡIAKH 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ώρα 21:00
- ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ / ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Μουσικοχορευτική Παράσταση με τα τμήματα του Συλλόγου και τη χορευτική ομάδα του συλλόγου Ποντίων Φυλής " Τραπεζούντα". 
Επί σκηνής στη λύρα οι Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Βασιλειάδης και στο νταούλι ο Βασίλης Καρυοφυλίδης. 


ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ώρα 17:30
- ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ημερίδα Ιστορίας και Λαογραφίας του Πόντου με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Αντώνη Παυλίδη, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτικών και θέμα " Ποντιακή διάλεκτος : Ιστορικές συνιστώσες και ο αγώνας για τη διατήρησή της".

 

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - 

"ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΤΑ ΜΕ ΧΑΒΙΤΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΡΚΟΤΑ"

 

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΑΤΑΓΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ!

Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια, που ξεκίνησε το ταξίδι της από την ομογένεια (Γερμανία), και αυτή τη στιγμή έχει περάσει από όλη την Ελλάδα σκορπίζοντας άφθονο γέλιο και περνώντας κοινωνικά μηνύματα, με πρώτο πλάνο την ποντιακή παράδοση. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να μην την φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, τη Χαλκίδα!

Ραντεβού λοιπόν, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Θέατρο «Ορέστης Μακρής» (πάρκο Λαού). 

Εισιτήρια: 
5€ Παιδικό, 
8€ Προπώληση στα καταστήματα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» (Χαλκίδα) – «Αριστοτέλειος Ποδοσφαιρική Ακαδημία» (πάρκο Λαού) – «AUTO BEAUTY CLUB SUPERCLEAN» (Αλιβέρι, περιφερειακή οδός), 
10€ Ταμείο.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς, Τάκης Βαμβακίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Έρρικα Νικολαΐδου, Χρύσα Συμεωνίδου, Δαμιανός Νικολαΐδης, Φανή Αδαμίδου. Λύρα: Δημήτρης Πιπερίδης.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 27/05/2017 - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ - 1987 -2017

 

Επιστολή του Προέδρου Κωνσταντίνου Καραγιάννη για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου μας.

Τριάντα Χρόνια σαν Χθες..

 

Η 27η Μαΐου 2017 αποτελεί μια ιστορική ημέρα για το Σύλλογο Ποντίων Ν. Εύβοιας « Οι Κομνηνοί ». Μια μέρα ιδιαίτερης τιμής για το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη μας μιας και σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του συλλόγου και αποτελεί την κορυφαία στιγμή στην οποία η καθεμία και ο καθένας από εμάς συνειδητοποιεί το βαρύ φορτίο και συνάμα την αέναη χαρά να είναι εδώ και να συνεχίζει να υπηρετεί τους ιερούς σκοπούς που διέπουν κάθε ποντιακό σωματείο. Πριν από 30 χρόνια στις 27 Μαΐου 1987 εικοσιέξι Πόντιοι συμπατριώτες μας δημιούργησαν ένα κύτταρο γεμάτο ελληνική ψυχή και μνήμη και του έδωσαν όλα τα εφόδια για να μεγαλώσει και να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός παράδοσης με κύριο σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση του Ποντιακού Ελληνισμού. Και πέτυχαν ! Διότι σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, που το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον συρρικνώνει κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ιστορικής μας γνώσης εμείς είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν πραγματικότητα οι βασικές επιδιώξεις όλων των απανταχού Ποντίων Ελλήνων :

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και

Η διδασκαλία της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία !

            Σε όλα αυτά τα χρόνια ζωής του συλλόγου μας τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελούν  η περισυλλογή, η μελέτη και η διαφύλαξη των Ποντιακών εθίμων, η διάσωση της Ποντιακής λαογραφίας και η αναζωογόνηση της Ποντιακής ανάπτυξης μέσω της διαλέκτου, της μουσικής και του χορού. Όλη αυτή η γνώση από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας κυλά μέσα από την αφήγηση και διαχέεται στους αιώνες. Με την ιδρυτική διακήρυξη τους « Οι Κομνηνοί» Εύβοιας, τα μέλη μας, μετέφεραν τις οικογενειακές τους μαρτυρίες στους νεότερους οι οποίοι μεγάλωσαν και με τη σειρά τους τραγούδησαν τις ιστορίες αυτές στους ακόμη πιο μικρούς για να μεγαλώσουν κι αυτοί και να μεταλαμπαδεύσουν το πάθος για τη γνώση της ιστορίας της πατρίδας στις επόμενες γενιές. Άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα του στίχου που Πόντιοι και μη Πόντιοι γνωρίζουμε όσο κανένα άλλο : «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο ..»

            Αυτή την ιστορική ημέρα που γειτνιάζει με τη μέρα ορόσημο, την 19η Μαΐου ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας εμείς που αντλούμε την καταγωγή μας από τον Ελληνικό Πόντο ένα μόνο μπορούμε να υποσχεθούμε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τη μνήμη ! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ! Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αναγνώριση αυτού του εγκλήματος είναι ένα σημαντικό βήμα παγκόσμιο για να αποφευχθούν μελλοντικές γενοκτονίες. Διότι αναγνωρίζοντας όλοι οι λαοί και τα κράτη του κόσμου τις Γενοκτονίες μόνο τότε δε θα επαναληφθούν.

            Τριάντα χρόνια ζωής συμπληρώνονται σαν σήμερα για το σύλλογό μας. Κι όμως. Έχοντας κοντά μας τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπατριώτες μας φαίνεται σαν να είναι μόλις χθες. Και σαν χθες θα φανεί σε 2 χρόνια από τώρα όταν θα βρισκόμαστε 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Γιατί οι ιστορίες των προγόνων μας ηχούν στ’ αυτιά μας. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν.

Έχουμε μεγάλο χρέος και πρέπει ενωμένοι να κάνουμε ακόμη πιο μεγάλα βήματα !

 

Ο Πρόεδρος

 

Κωνσταντίνος Καραγιάννης "

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/05/2017

«Δεν θα αφήσουμε την μνήμη να σβήσει… ! »

Με το πέρας των φετινών εκδηλώσεων και δρώμενων του Συλλόγου μας για την 19η Μαΐου – Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκ μέρους του Δ.Σ και των μελών μας θέλουμε να συγχαρούμε όλες και όλους τους συμμετέχοντες, εθελοντές και συμπαραστάτες μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τις τρείς αυτές ημέρες  19 -20 και 21 Μαΐου είχαμε την ευκαιρία και το βήμα να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με τη σημασία της ημέρας αυτής τόσο για τα τραγικά γεγονότα του ξεριζωμού και το τι ακριβώς σημαίνουν για εμάς και ολόκληρο τον ελληνισμό όσο και για το πολύπαθο σήμερα. Διότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να αποτραπούν στο μέλλον αντίστοιχα εγκλήματα ειδικότερα σε εποχές σαν κι αυτή που το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Σε αυτό το πλαίσιο και με αίσθημα ευθύνης ο σύλλογος μας έστησε το ενημερωτικό του περίπτερο την Παρασκευή 19/5 και υποδέχθηκε πλήθος κόσμου από το πρωί ως τα μεσάνυκτα. Εκεί οι επισκέπτες έλαβαν ενημερωτικό υλικό, συνομίλησαν με μέλη του συλλόγου, παρακολούθησαν  εικόνες και αρχειακό υλικό με μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία και με το πέρας την ημέρας είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

 

Το Σάββατο 20/5 διοργανώθηκε με επιτυχία το 1ο Ποδοσφαιρικό Τουρνουά Νέων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας με τη συμμετοχή των ακαδημιών των συλλόγων, «Π.Α.Ο.Κανήθου» , «Αριστοτελείος», «Προποντίδα», «Κύζικος ν. Αρτάκης», «Ελλήσποντος Λαμψάκου» και «Α.Ο.Ν.Αρτάκης» .  Με το πέρας των αγώνων το Δ.Σ, αφού ευχαρίστησε τους γονείς και τους προπονητές των αθλητών, απένειμε επαίνους σ τους μικρούς ποδοσφαιριστές  και τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους των ομάδων. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετέχοντες δήλωσαν συγκινημένοι για το μήνυμα της διοργάνωσης και  ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου στο 2ο Τουρνουά του 2018.

 

Τέλος την Κυριακή 21/5 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χαλκίδας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και το τιμητικό άγημα με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου από τα μέλη των χορευτικών μας ομάδων συγκίνησαν με την παρουσία τους τους πολλούς Πόντιους συμπολίτες μας που παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία.

 

Το Δ.Σ του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» δημόσια ευχαριστεί το Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο κ. Λίλιαν Ζλακώνη για την υποστήριξή και τη θετική της ενέργεια στην προσπάθειά μας για τη διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομίας.

Ο αγώνας μας για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται  γενιά με τη γενιά.

« Η Ρωμανία κι αν πέρασεν …ανθεί και φέρει κι άλλο ».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 14 / 05 / 2017

 

 Η 19η Μάϊου αποτελεί την  ημέρα που στο μυαλό όλων των Ελλήνων ξυπνά το αίσθημα ευθύνης για την απόδοση φόρου τιμής στους 353.000 και πλέον Έλληνες του Πόντου που εξοντώθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς. Για όλους εμάς όμως τους απογόνους των ανθρώπων αυτών εκτός από ημέρα εθνικής μνήμης είναι και μια μέρα βαθιάς θλίψης και χρέους που κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Και τούτο διότι βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την πατρίδα στις μέρες μας  που είναι αναγκαίο όσο ποτέ να ανατρέξουμε στις ρίζες και  την ιστορική μας γνώση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα που τα τελευταία χρόνια μαστίζουν την καθημερινότητά και στοιχειώνουν το μέλλον μας. Ο Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " συνεχίζοντας τον πολυετή αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σας προσκαλεί να δώσετε το παρόν στις 3ήμερες δράσεις που διοργανώνει.
 
 Παρασκευή 19 Μάϊου - Παραλία Χαλκίδας ( στρογγυλό ) :
 
- Ενημερωτικό Περίπτερο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας  με προβολή αρχειακού υλικού, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για τη Γενοκτονία των Ποντίων παρουσία των μελών και του Δ.Σ του συλλόγου μας.
 
Σάββατο 20 Μαίου - Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας :
 
- Το πρωί του Σαββάτου λαμβάνει χώρα τουρνουά Ποδοσφαίρου στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας με τη συμμετοχή ομάδων Νέων της Αριστοτελείου Ακαδημίας καθώς των συλλόγων Ελλήσποντου καιΠροποντίδας.
 
 
Κυριακή 21 Μάϊου - Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( παλαιό νεκροταφείο ) :
 
- Επιμνημόσυνη Δέηση στα 353000 θύματα της Γενοκτονίας.
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 29 / 3 / 2017

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ποντίων Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " ολοκληρώθηκαν επιτυχώς την Κυριακή 26 Μαρτίου με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής επιτροπής. 

Το νέο διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα κατά την πρώτη του συνεδρίαση τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έχουν ως εξής :

 

Διοικητικό Συμβούλιο :

 

Πρόεδρος : Κωνσταντίνος Καραγιάννης

Αντιπρόεδρος : Γεώργιος Παπαδόπουλος

Γραμματέας : Μαρία Τόγκου - Αναγνωστίδη

Ταμίας : Βασιλική Χατζηησαϊα - Ελευθεριάδη

Αν. Ταμίας : Αλέξανδρος Κάλφας

Υπ. Τύπου & Μ.Μ.Ε :   Αγγελική Μερτζανίδου

Υπ. Δημοσίων Σχέσεων/Εκδηλώσεων : Βασίλειος Ιωαννίδης

Υπ. Χορευτικού : Κωνσταντίνα Σιμήτη

Υπ. Φορεσιάς : Αρετή Ρήγα 

 

Εξελεγκτική Επιτροπή :

 

Στέφανος Λαζαρίδης

Νένα Ασλαματζίδου

Σμάρω Τσολάκογλου - Ζαρμπούτη

 

Η θητεία των ως άνω συλλογικών οργάνων είναι διετής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γ.Σ 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ »

Με την υπ.αριθ. 2 / 25/1/2017 απόφαση του Δ.Σ

και έχοντας υπ΄ όψιν το καταστατικό

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα μέλη του συλλόγου σε Εκλογική - Απολογιστική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Χαλκίδα στις 26/03/2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93

 

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης

Β) Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός έτους 2016

Γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Δ) Σχέδιο Δράσης 2017

Ε) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής

Δ) Διεξαγωγή Εκλογών

 

Για τη συμμετοχή στην Γ.Σ και την εκλογική διαδικασία παρακαλούνται τα μέλη να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις 

είτε στα γραφεία του συλλόγου στο προσεχές διάστημα,

είτε κατά την είσοδο στο χώρο της Συνέλευσης αυθημερόν.

Για τα ταμειακά εντάξει μέλη που θέλουν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιοι παρακαλούνται 

όπως καταθέσουν την υποψηφιότητά τους στα μέλη του Δ.Σ  το αργότερο ως την Δευτέρα 20 Μαρτίου.

 

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ                         ΝΕΝΑ ΑΣΛΑΜΑΤΖΙΔΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

 

Το Δ.Σ και τα μέλη  του Συλλόγου Ποντίων Ν. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του 2017 που θα γίνει την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο  " Ποσειδωνία " στην Κάνηθο Χαλκίδας. 

Στην εκδήλωση τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου θα παρουσιάσουν χορούς του Πόντου με τη συνοδεία των εξαίρετων μουσικών Χρήστου Συρανίδη ( Λύρα/τραγούδι ), Κώστα Ευθυμιάδη ( νταούλι ) και Βασίλη Καρυοφυλίδη ( Τουλούμ ).

Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι για όλους τους παρευρισκόμενους !

 

" Θα τρώ(γ)ομε, θα πίνομε, θα χορεύουμε και θα τραγωδούμε αούτ ο κόσμον ψεύτικον εμείς πάντα κι ζούμε "

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Ο Σύλλογος μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου,
τη ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ΄ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου
Χαλκίδας (παλιό νεκροταφείο ).

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατόπιν της από 14 Δεκεμβρίου 2016 παραίτησης του Προέδρου Γεωργίο Παπαδόπουλου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνήλθαν σε συνεδρίαση καιπροχώρησαν όπως προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου σε ανασύνθεση του οργάνου η οποία έχει ως εξής :
 
Πρόεδρος : Κωνσταντίνος Καραγιάννης
Αντιπρόεδρος - Ταμίας : Μαρία Τόγκου Αναγνωστίδου
Γραμματέας : Νένα Ασλαματζίδου
Μέλος : Ελένη Παπαδοπούλου
Μέλος : Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Μέλος : Βασιλική Ποζίδου
Μέλος : Σμαρώ Τσολάκογλου
 
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αφού συγκροτήθηκε σε σώμα ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο για την συνεισφορά του και το έργο του και του ευχήθηκε κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.  
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 
           Το Δ.Σ ανακοινώνει στα μέλη και τους φίλους του ότι η διαδικασία μεταφοράς του συλλόγου μας στα νέα γραφεία επί της οδού Ερετρίας (πρώην ΠΙΚΠΑ ) ολοκληρώθηκε. Από τη Δευτέρα 16 Μαίου τα μαθήματα ποντιακών χορών των τμημάτων μας θα λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα του ισογείου τις ίδιες μέρες και ώρες ενώ οι πρόβες της χορευτικής μας ομάδας θα γίνονται κάθε Δευτέρα 20:30 έως 22:00. Το Δ.Σ ευχαριστεί δημόσια όλους όσοι βοήθησαν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μεταστέγασης όπως αυτό αποφασίστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. 
 
Για το Δ.Σ
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                           ΜΑΡΙΑ ΤΟΓΚΟΥ- ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93 
θα λάβει χώρα η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.
 Ακολουθεί η πρόσκληση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης :
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ »

Με την υπ.αριθ. 98/7/12/2015 απόφαση του Δ.Σ και έχοντας υπ΄ όψιν το καταστατικό

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα μέλη του συλλόγου σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει στη Χαλκίδα στις 31/01/2016, 

ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας επί της Λεωφόρου Χαϊνά 93

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης

Β) Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός έτους 2015

Γ) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Δ) Προϋπολογισμός έτους 2016 – Σχέδιο Δράσης

Ε) Ορισμός ετήσιας εκδήλωσης « ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ» Χρήστου Τοκπασίδη

Δεδομένου του αιφνίδιου θανάτου το προέδρου Χρήστου Τοκπασίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει την παρουσία σας 

στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αναγκαία

Θεωρούμε ότι η συμβολή σας στα πλαίσια μιας διαλογικής συζήτησης μπορεί να οδηγήσει το Σύλλογό μας σε μία ανοδική πορεία. 

Γι αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου, όχι μόνον τα ταμειακώς εντάξει.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης θα λάβει χώρα Αγιασμός και Κοπή της Βασιλόπιτας για το Νέο Έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνέλευση θα γίνει ανεξαρτήτου αριθμού παρισταμένων μελών.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                           ΜΑΡΙΑ ΤΟΓΚΟΥ- ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ

 
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 5 /11/ 2015

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ είναι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Αναζητώντας κανείς από εμάς που οι ρίζες μας είναι βαθιές στο αίμα και τον ξεριζωμό τα συναισθήματά του, γύρω από τις άνευ προηγουμένου δηλώσεις και επιπρόσθετες τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη και μεταξύ αυτών και άλλων κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης όπως του κ. Σκουρλέτη, διαπιστώνει πως δεν υπάρχει κάποιος γνωστός όρος να συμπεριλάβει την απογοήτευση, τη θλίψη, την οργή, την απαξία, τη λύπη σε μία λέξη. Κι όμως..

Εμείς οι Πόντιοι που τα βιώματα των προγόνων μας αντηχούσαν στα αυτιά μας αντί παραμυθιών και μεγαλώσαμε χωρίς πατρίδα και οι νεότεροι προσπαθώντας να οραματιστούμε την πατρίδα αυτή και το πώς θα ήτο σήμερα κρατώντας τα χέρια των παππούδων μας που τρέμουν από συγκίνηση στο άκουσμα της λύρας ένα μόνο μπορούμε να νιώσουμε. Ντροπή. Ντροπή για την κατηφόρα που δεν έχει τελειωμό για την χώρα. Ντροπή γιατί όσο κι αν προσπαθούμε να φτιάξουμε την οικονομία, να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης , να αποδεχθούμε και να υποφέρουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση τίποτα δεν θα καταφέρουμε αν απολέσουμε την ταυτότητα μας, αν ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε, αν στο βωμό του ενός και μόνο «θεού» της κάθε αρρωστημένης ιδεοληψίας μας θυσιάσουμε την παράδοση και την ίδια μας την ιστορία.

Ο κ. Φίλης μπορεί να είναι και να πιστεύει ότι θέλει. Ως Υπουργός Παιδείας οφείλει αν μη τι άλλο να διαθέτει ιστορική γνώση και επειδή εκπροσωπεί το έθνος να συγκρατεί τις προσωπικές του ιδεοληψίες οι οποίες είναι επικίνδυνες και γίνονται αντικείμενο διπλωματίας και στόχος σαρκασμού.

Είναι επιστημονικά, κοινωνιολογικά, ιστορικά, νομικά, κοινοβουλευτικά καταγεγραμμένο και επίσημο πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι αναγνωρισμένη και ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει πόσο δε μάλλον ο ίδιος ο Υπουργός που εκ του χαρτοφυλακίου του θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακας της ιστορίας της πατρίδας και όχι αρνητής της.

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επίσης, στο 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Το Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων, και εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).»

Οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε γενοκτονία και τοποθετούν επισήμως το θάνατο των Ελλήνων στα πλαίσια των ευρύτερων απωλειών του πολέμου, του λιμού ή άλλων κοινωνικών αναταράξεων. Και δυστυχώς σήμερα επευφημούν τις δηλώσεις του κ. Φίλη στο πρόσωπο του οποίου έχουν βρει ένα ανέλπιστο σύμμαχο.

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς δεν έχουν απασχολήσει το γνωσιολογικό πεδίο του Υπουργού.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης δεχόμαστε συνεχείς και αδιάλειπτες προκλήσεις.

Ο σύλλογος Ποντίων Ευβοίας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ » σε απόλυτη ταύτιση με την Π.Ο.Ε και όλους τους αδελφούς συλλόγους σε όλη τη χώρα δηλώνουμε απερίφραστα :

Δεν πρόκειται να μπούμε σε διάλογο για να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας και τους προγόνους μας.

- Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ιστορία μας για κανέναν.

- Δεν πρόκειται οι προκλήσεις που δέχεται ο Ποντιακός Ελληνισμός να μείνουν αναπάντητες.

- Δεν θα στερήσουμε εμείς από τα παιδιά μας την γνώση όπως εσείς που αφαιρέσατε από το ελληνικό σχολείο το κεφάλαιο του Παρευξείνιου Ελληνισμού.

- Δεν θα είμαστε εμείς οι συγγραφείς – δωρητές της τουρκικής διπλωματίας.

Ο σύλλογος Ποντίων Ευβοίας « ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ » εκ της ιδρύσεώς του έως και σήμερα στο δρόμο της διάδοσης και της διάσωσης του Ποντιακού Πολιτισμού μαχόμαστε και θα μαχόμαστε για :

  • ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ   

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα όπως προβεί στο μέγιστο εθνικό καθήκον και απομακρύνει από το Υπουργείο Παιδείας τον κ. Νικόλαο Φίλη και όπως διατυπώσει επισήμως τη θέση της Κυβέρνησής του για το θέμα αυτό.

 

 

Με τιμή για τους προγόνους μας

Και ευθύνη για τη νέα γενιά,

Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας

 «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»

 

Επαφή

Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας-ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ

komninoi.evia@gmail.com

Ερετρίας 5
Χαλκίδα
34100
Facebook :
www.facebook.com/komninoievias
twitter : https://twitter.com/eviapontioi

Γραφείο Συλλόγου τηλ/φαξ : 2221028298
Γραμ. Προέδρου : 2223022900 εσωτ. 1
Φαξ Γραμ. Προέδρου : 2223022605

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode